Evenimentul Zilei > Actualitate > Contracte exorbitante, fără licitaţie, la Ocrotirea Mamei şi Copilului
Contracte exorbitante, fără licitaţie, la Ocrotirea Mamei şi Copilului

Contracte exorbitante, fără licitaţie, la Ocrotirea Mamei şi Copilului

ACHIZIŢII. Conducerea IOMC "Prof. Dr. Alfred Rusescu" a aruncat miliarde de lei vechi, fără licitaţie, firmelor din anturajul fostei directoare financiar-contabile.

În vreme ce pentru medicamente şi materiale sanitare nu sunt bani, conducerea Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC) "Prof. Dr. Alfred Rusescu" aruncat miliarde de lei vechi pe efectuarea de diverse achiziţii şi lucrări, fără licitaţie, de la firme apropiate fostei directoare financiar-contabile, Nadia Mocanu.

De altfel, aceasta a fost demisă în vara anului trecut, în urma unui control efectuat de Ministerul Sănătăţii, prin care s-a constatat că unitatea sanitară achiziţiona lucrări şi produse, tot fără licitaţie, de la firme reprezentate de rudele Nadiei Mocanu. Asta nu l-a împiedicat, însă, pe managerul IOMC "Prof. Dr. Alfred Rusescu", Georgios Katsiaounas, să continue seria de achiziţii fără licitaţie. Katsiaounas a fost demis şi el, zilele trecute.
Şerveţele de 1,6 miliarde, prin cerere de oferte
Nevoia "acută" de… şerveţele, spre exemplu, a costat IOMC "Prof. Dr. Alfred Rusescu" 1,68 miliarde lei vechi. Contractul a fost încheiat la începutul lunii august 2010, prin modalitatea… cerere de oferte. Cu menţiunea că la IOMC s-a prezentat… un singur ofertant: SC CIS Medical Construct SRL, care, notează managerul Georgios Katsiaounas, a câştigat pe criteriul "preţul cel mai scăzut".

Potrivit unui certificat de atestare fiscală eliberat de Primăria Sectorului 2 Bucureşti, CIS Medical Construct este reprezentată de Sorin Mocanu, nimeni altul decât soţul fostei directoare financiar-contabile a IOMC, Nadia Mocanu.
Repararea AC-urilor, după venirea toamnei
Odată cu venirea toamnei şi scăderea temperaturilor, conducerea IOMC "Prof. Dr. Alfred Rusescu" se gândeşte că ar fi oportună repararea a 11 aparate de… aer condiţionat. Astfel, CIS Medical Construct mai încasează încă 46.494 RON de la unitatea sanitară, bineînţeles fără organizarea unei licitaţii. Cu alte cuvinte, cam 45 de milioane de lei vechi costă reparaţia unui aparat de aer condiţionat, în condiţiile în care, în comerţ, unul nou se vinde, în medie, cu 15 milioane. 
De menţionat că CIS Construct reprezentată de soţul fostei directoare financiar-contabile a unităţii snaitare mai încasase 25.000 de RON, în luna iulie, pentru repararea altor aparate de aer condiţionat.
Septembrie, luna "cadourilor"
Repararea aparatelor de aer condiţionat nu reprezintă singurul contract pe care CIS Construct îl încheie cu IOMC "Prof. Dr. Alfred Rusescu" în luna septembrie. Ba chiar, venirea toamnei s-a dovedit de bun augur pentru firma reprezentată de soţul fostei directoare financiar-contabile a unităţii sanitare, pentru care septembrie a fost o lună a… "cadourilor". Astfel, CIS Medical încasează de la IOMC, pe bandă rulantă: 233.914 RON pentru 13 console, 78.325 RON pentru braţe console, oxigenatoare, debitmetre, vase unificatoare, aproximativ 15.000 de euro pentru instalaţiile aferente şi 1,5 miliarde lei vechi pentru lucrări de igienizare. Procedurile de atribuire a contractelor au fost "achiziţie directă" şi "cerere de oferte".
Încercările noastre de a-i contacta pe foştii directori ai IOMC, Nadina Mocanu, respective Georgios Katsiaounas, s-au dovedit a fi zadarnice.
Contracte cu firma mamei directoarei financiar-contabile
Nadina Mocanu şi-a pierdut funcţia de director financiar-contabil al IOMC "Prof. Dr. Alfred Rusescu" în vara anului trecut, în urma unui Raport întocmit de Direcţia de Control a Ministerului Sănătăţii. Acesta a reliefat că, printre altele, unitatea sanitară încheiase, fără licitaţie, mai multe contracte cu o firmă reprezentată de mama Nadinei Mocanu, Elena Păcală.

"În perioada septembroe 2008 – iunie 2009, IOMC a încheiat un număr de şapte contracte de lucrări cu SC Endurance Construct Grup SRL, în valoare totală de aproximativ 2.090.556 RON, din care suma de 387.715 RON a fost atribuită prin încredinţare directă. Trebuie menţionat că doar două dintre aceste contracte au fost supuse procedurii de achiziţie publică", se menţionează în Raportul Ministerului Sănătăţii, care constată, negru pe alb: "Conform datelor furnizate de ONRC cu privire la istoricul SC Endurance Construct, din data de 11.07.2003 şi până în data de 24.09.2008, asociat unic şi administrator a fost Păcală Elena. (…) Din analiza dosarului aflat în cadrul IOMC al doamnei Mocanu Nadia, director financiar-contabil, se poate observa din certificatul de căsătorie că numele acesteia înainte de căsătorie era Păcală Nadia, iar numele părinţilor Gheorghe şi Elena".
Concluzie a Ministerului Sănătăţii: "D-na Mocanu Nadia director financiar-contabil, membru al comitetului director din cadrul IOMC, se afla în conflict de interese la data încheierii contractelor". Practica a continuat şi după plecarea Nadiei Mocanu din cadrul IOMC "Prof. Dr. Alfred Rusescu", doar că managerul Georgios Katsiaounas a înlocuit firma mamei, cu una reprezentată de soţul fostei directoare financiar-contabile.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: