Cel mai mare proiect din pixul primarului general Gabriela Firea este contestat pentru nereguli privind atribuirea contractului
Un nou scandal legat de staţia de epurare de la Glina mocneşte în Primăria Capitalei care, în 2013, a demarat licitaţia privind extinderea staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia incineratorului de nămol. Miza licitaţiei tergiversată de mai bine de patru ani o reprezintă valoarea contractului, respectiv peste 160 milioane de euro, unul dintre cele mai scumpe proiecte gestionate de Primăria Capitalei.
Una dintre asocierile participante la licitaţie contestă decizia Municipalității de a atribui contractul unei alte asocieri ce include o firmă care şi-a schimbat acţionarii în timpul procedurilor de atribuire.
Mai exact, asocierea SC Construcţii Erbaşu-OTV International S.A.S.U-OTV S.AS.U, prin liderul asocierii SC Construcţii Erbaşu, a trimis o notificare Primăriei Capitalei în care prezintă neregulile din procedura de atribuire a contractului de peste 160 milioane de euro, şi a semnalat că asocierea de firme declarată câştigătoate de Municipalitate, respectiv FCC Construccion&Aqualia Infrastructuras SA&Degremont SAS, are în componenţă companii ce nu mai există.
Ce a urmat
S-a constatat că asocierea FCC Construccion &Aqualia Infrastructuras SA&Degremont SAS a depus o precizare la poliţa şi garanţia de participare emisă la data de 19 septembrie 2013 de către Groupama Asigurări, privind extinderea până la data de 31 mai 2017. În documentul depus de asocierea FCC Construccion &Aqualia Infrastructuras SA&Degremont SAS se precizează că fiecare membru al asocierii va constitui în favoarea asiguratorului un instrument de garantare colaterală, în limita cotei de participare în cadrul asocierii, (...) iar SUEZ International SAS (denumire anterioară Degremont S.A.S.) constituie o scrisoare de garanţie bancară emisă de Deutsche Bank. „Pentru Degremont S.A.S. - prima de asigurare va fi plătită de către Suez International S.A.S. (denumirea anterioară Degremont S.A.S.). A fost depus un supliment la garanţia de participare în numele unei societăţi ce nu deţine calitatea de ofertant în cadrul procedurii de atribuire, respectiv în numele de Suez International”, conform notificării înregistrate transmise.
„Ofertantul a modificat structura asocierii”
În documentul transmis oficialilor Primăriei Capitalei este precizat că modificarea asocierii de firme desemnată câştigătoare a unui contract fără înștiințarea autorităţii contractante, în acest caz Primăria Capialei, contravine legii achizițiilor publice. „Odată cu răspunsul din 31 martie 2017, acest ofertant a modificat structura asocierii. S-au emis documente aferente garanţiei de participare în numele Suez International, în loc de societatea Degremont S.A.S., fără a face în vreun fel dovada calităţii societăţii Suez International S.A.S.
„Pentru un operator economic potenţial câştigător într-o procedură de achiziţie publică, trebuie respectată condiţia de a depune şi de a menţine o garanţie de participare valabilă, astfel cum se solicită prin documentaţia de atribuire. În cazul în care Degremont S.A.S. şi-a încetat existenţa, şi-a schimbat forma de organizare prin orice modalitate legală sau şi-a schimbat deumirea, era imperios necesar să notifice în primul rând autoritatea contractantă de îndată ce s-a produs acest fapt”, potrivit documentului înregistrat la Primăria Capitalei.
Proiectul Primăriei Capitalei, contestat pentru nereguli, ţinut la secret
La solicitarea Evenimentul zilei de a menționa care este stadiul procedurii de achiziție publică în vederea atribuirii contractului având ca obiect „Extinderea stației de epurare a apelor uzate și construcția incineratorului de nămol”, organizată la data de 19.01.2013 de către Municipiul București, Primăria Capitalei nu a oferit niciun răspuns în baza Legii nr. 544 din 2001, privind liberul acces la informațiile de interes public.
Mai mult, până în prezent, Primaria Capitalei a refuzat să ne spună dacă firma asociată cu FCC Construccion și Aqualia Infrastructuras SA, respectiv Degremont SAS, și-a schimbat denumirea în timpul procedurilor de achiziție publică în vederea atribuirii contractului pentru „Extinderea stației de epurare a apelor uzate și construcția incineratorului de nămol” organizată la data de 19.01.2013 de către Municipiul București. Totodată, am întrebat, conform documentelor furnizate de asocierea FCC Construccion & Aqualia Infrastructuras SA & Degremont SAS, când a avut loc schimbarea denumirii Degremont SAS și când a fost anunțată autoritatea contractantă. De asemenea, Evenimentul zilei a solicitat Primăriei Capitalei să aducă lămuriri legate de posibilitatea ca asociatul Degremont SAS să fie aceeași persoană juridică cu cea din denumirea schimbată și dacă există documente emise sub denumirea Degremont SAS și furnizate autorității contractante ulterior schimbării denumirii.