Pilula de a doua zi şi steriletul sunt cele două metode contraceptive la care puteţi apela în cazuri extreme. Acestea nu trebuie însă folosite în exces.
În cazul în care metodele contraceptive folosite cu regularitate dau greş sau nu sunt la îndemână, puteţi folosi varianta contraceptivelor de urgenţă pentru a evita o sarcină nedorită.
Pilula de a doua zi, care se ia în cel mult 72 de ore de la consumarea actului sexual, e cea mai utilizată. În scurt timp va ieşi pe piaţă un nou contraceptiv, care se va putea administra până la maximum 120 de ore de la consumarea actului sexual. O altă metodă mai puţin folosită este steriletul, recomandat doar femeilor care au născut.
Două variante de pastile
Pilulele de urgenţă există în două variante. Puteţi lua o singură pilulă care are o concentraţie mai mare sau două pilule, cea de-a doua la interval de 12 ore de la prima administrare. Pilulele de urgenţă se eliberează fără prescripţie medicală doar persoanelor peste 18 ani. Nu se recomandă luarea pastilei mai des de o dată în 3-6 luni. Preţurile pentru acestea pot varia între 65 şi 85 de lei.
Pentru eficienţă mai mare, specialiştii recomandă să luaţi pastila cât mai repede posibil după consumarea actului sexual. "Eficienţa pastilelor de a doua zi e cu atât mai ridicată cu cât intervalul dintre contactul sexual neprotejat şi administrarea pilulei e mai redus. Aceste pastile au o eficienţă foarte ridicată, de 95%, dacă sunt administrate în primele 24 de ore de la producerea contactului sexual neprotejat sau de la eşuarea metodelor de contracepţie utilizate", explică Cristiana Bîrlădeanu, preşedinte al Asociaţiei de Planificare Familială din România.
Printre femeile care nu trebuie să apeleze la astfel de pastile se numără cele cu infecţii genitale, bolnave de cancer sau cele care suferă de afecţiuni hepatice acute ori de boli renale. "Administrarea pastilei e contraindicată în cazul acestor afecţiuni întrucât metabolismul compusului pastilei (levonorgestrel) se petrece în ficat şi poate dăuna femeii care îl foloseşte", spune Cristiana Bîrlădeanu.
Steriletul, în primele cinci zile de la actul sexual
O altă modalitate de contracepţie de urgenţă este inserarea unui sterilet. "Folosirea steriletului e o metodă mai puţin folosită, însă este considerată o metodă de maximă urgenţă în cazul în care nu e posibil accesul la pilulele de a doua zi. Steriletul se inserează în primele cinci zile de la contactul sexual neprotejat şi e utilizat pentru că are un rol mecanic şi nu mai permite nidarea (implantarea în uter) a oului fecundat", explică Bîrlădeanu.
Atenţie însă: acest dispozitiv este total contraindicat femeilor care nu au născut niciodată, pentru că le pot împidica mai târziu să aducă pe lume copii. Un şoc hormonal Oricare dintre metodele de mai sus trebuie considerate măsuri de urgenţă şi nu de rutină pentru a preveni o sarcină nedorită în cazuri excepţionale. Aici poate fi vorba atât despre un viol, un act sexual întâmplător sau eşecul măsurilor de contracepţie folosite (deplasarea diafragmei, întreruperea administrării regulate a contraceptivelor orale, deteriorarea prezervativului).
"Pastila de a doua zi nu trebuie folosită des pentru că reprezintă un şoc hormonal pentru or ganism", mai spune Cristiana Bîrlădeanu.
ÎN FARMACII
Variante de contraceptive de urgenţă
* Preţurile pot varia în funcţie de reducerile oferite prin cardurile de fidelitate