De la începuturile timpului, omul a fost preocupat de câteva întrebări mari despre existența sa, iar una din ele, devenită din ce în ce mai clară, pe măsură ce am evoluat, a fost legată de viața extraterestră. Eforturile NASA s-au concentrat pe găsirea și, respectiv, contactarea vieții extraterestre inteligente. Acum, cercetătorii de la Universitatea Saint Andres sunt de părere că au găsit un răspuns care ar putea dăinui milenii.
Cercetătorii scoțieni au propus un sistem de comunicații capabil să străbată distanțele interstelare, care ar putea ajuta omenirea să găsească și să comunice cu formele de viață extraterestre inteligente. Planul lor a fost publicat în „International journal of Astrobiology”, relatează Atlas Obscura.
Planul celor de la Universitatea St. Andrews de a comunica cu extratereștri se bazează pe un principiu similar cu mesajele transmise prin semnalele cu fum. Astfel, ei propun ideea conform căreia o formă de viață inteligentă ar putea să fi construit o mega-structură care să influențeze modul în care se transmite lumina de la o stea din acel sistem.
Cu alte cuvinte, prin măsurarea acestor perturbări, am putea, teoretic, să ne dăm seama unde ar putea exista astfel de forme de viață, dacă au construit un astfel de obiect spațial.
Un caz care a făcut valuri în comunitatea științifică a fost cel al stelei KIC 8462852, cunoscută drept Steaua lui Boyajian. Semnalul luminos pe care îl transmitea corpul ceresc nu se potrivea cu vreun model standard, fiind mai „slab” decât ar trebui.
Una din teoriile vehiculate la acea vreme era că există o mega-structură, construită de o civilizație avansată, pentru a se folosi la maximum de energia stelei, care bloca lumina. Acum, cercetătorii cred că este vorba doar de praf spațial, dar ideea a ajuns să influențeze acest nou mijloc ipotetic de comunicare.