Consumul de portocale poate avea efecte neplăcute. Avertismentul unor nutriționiști

Sursa foto: Arhivă EVZ

Iarna a venit și suntem foarte încântați pentru că este sezonul portocalelor. Aceste citrice suculente sunt iubite de toate grupele de vârstă datorită gustului aparte. Dar, din păcate, portocalele pot dăuna sănătății dacă vor fi consumate în exces.

„Este cu siguranță un aliment sănătos care ne ajută să rămânem hidratați în timpul sezonului de iarnă. La urma urmei, oferă vitamina C din abundență pentru a ne menține sistemul imunitar puternic. Dar este important să fii atent la excesul de portocale”, spune Avni Kaul, nutriționist, dietetician.

„O 100 de grame de portocală conține 47 de grame de calorii, 87 de grame de apă, 0,9 grame de proteine, 11,8 grame de carbohidrați, 9,4 grame de zahăr, 2,4 grame de fibre și 76% din DV (valoarea zilnică) a vitaminei C. Şi, chiar dacă este bogat în nutriție, cel mai bine este să-l consumi în cantități mici”, adaugă nutriționistul.

Ce se întâmplă dacă cineva mănâncă portocale în cantități mari?

„Dacă un adult începe să consume portocale în cantități mari, să zicem 4-5 portocale pe zi, excesul de fibre din organism ar putea declanșa tulburări de stomac, crampe, diaree, balonare și greață. În mod similar, aportul excesiv de vitamina C poate provoca arsuri la stomac, dureri de cap, vărsături și chiar insomnie”, spune Kaul.

Deoarece portocalele sunt acide, ele pot provoca uneori iritații la nivelul mucoasei stomacului la persoanele care suferă de reflux gastroesofagian (GERD). Persoanele care suferă de GERD ar trebui, în mod ideal, să-și consulte medicul sau nutriționistul înainte de a consuma portocale.

„În caz contrar, poate provoca uneori complicații digestive semnificative, inclusiv arsurile la stomac și vărsăturile menționate mai sus la pacienții cu BRGE. De asemenea, persoanele care au niveluri ridicate de potasiu în corpul lor trebuie să consulte un medic înainte de a mânca portocale”, mai spus nutriţionistul.

Cine ar trebui să se abțină de la a mânca portocale

De asemenea, nutriționistul îi sfătuiește pe pacienții diabetici să-și consulte medicul sau dieteticianul, înainte de a savura portocale.

„Deoarece au IG scăzut, declanșează o creștere lentă a nivelului de zahăr din sânge, făcându-le favorabile pentru persoanele cu diabet. Totuși, IG nu ar trebui să fie singurul factor pe care ar trebui să-l luați în considerare atunci când vă gestionați glicemia.

Răspunsul organismului dumneavoastră la zahăr din sânge depinde, de asemenea, de asocierile cu alte alimente, cum ar fi grăsimile sănătoase sau proteinele”, conchide Kaul.

Alte urmări ale excesului de portocale

Printre urmările consumului de portocale în exces se numără afectarea cariilor din cauza zaharurilor ridicate, smalțul deteriorat din cauza acidității.

„În primul rand, afectăm dinții datorită zaharurilor, nu vorbim despre zaharuri propriu zis, ci despre fructoză. Afectează smalțul dentar, datorită acidității, apar cariile datorită zaharurilor în conținut mai mare.

Riscăm să creștem în greutate dacă vom consuma multe zaharuri, sau putem ajunge la un posibil diabet dacă nu suntem atenți sau dacă deja suntem predispuși cumva la o glicemie crescută, sau avem în familie părinți sau bunici de la care putem moșteni”, a avertizat Larisa Rusu, nutriționist.