Consumul acestei legume ar scădea rata mortalității. Țara în care s-a făcut studiul

Legume. Sursa foto: Pixabay

Un studiu a arătat că, în Norvegia, consumul a cel puțin doi cartofi pe zi în anii '70 și '80 a condus la o rată a mortalității cu 12% mai scăzută în următorii 40 de ani. Această rată mai scăzută a mortalității este similară celor cu un consum ridicat de legume în general. Cartofii nu sunt incluși printre fructele și legumele recomandate pe lista celor „5 pe zi”, dar orientările dietetice nordice recente sugerează că oamenii pot include cartofii ca parte importantă a unei diete sănătoase.

Corelațiile au fost aceleași în rândul femeilor și al bărbaților. Studiul a fost publicat în Journal of Nutrition și a colectat date din anchete la nivel județean efectuate între 1974 și 1988 de către Norwegian National Health Surveys. Cercetătorii au conectat apoi participanții la Registrul cauzelor de deces 40 de ani mai târziu pentru a vedea cum au evoluat lucrurile. 

Legătura dintre cartofi ți reducerea mortalității

Cei care mâncau în medie doi cartofi pe zi aveau un risc redus de deces. Pentru fiecare 100 de grame de aport mai mare de cartofi, riscul de mortalitate și riscul de deces din cauza bolilor de inimă erau cu 4% mai mici. Cercetătorii au luat în considerare vârsta participanților, sexul, obiceiurile de fumat, activitatea fizică și consumul lor de carne, pește și unt topit sau margarină la cină. Corelațiile au fost aceleași atât pentru femei, cât și pentru bărbați și pentru diferite categorii de indice de masă corporală, fumat și exercițiu fizic.

Sursa foto: Pixabay

Cartofii furnizează vitamina C, potasiu și fibre dietetice, care favorizează sănătatea inimii. Profesorul Kjetil Retterstøl de la Departamentul de Nutriție, ultimul autor al studiului, spune că unul dintre punctele forte ale studiului este numărul mare de participanți și perioada lungă de urmărire. Acesta este probabil cel mai mare studiu realizat vreodată cu privire la legătura dintre cartofi și bolile de inimă.

Alte studii au indicat că există un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 dacă mâncați mulți cartofi. Cu toate acestea, aceste studii includ și produse derivate din cartofi, cum ar fi cartofii prăjiți și piureul de cartofi, care sunt diferite din punct de vedere nutrițional de cartofii simpli, fierți, datorită conținutului lor ridicat de grăsimi și sare.

sursa: medicalxpress.com