Consultări la Cotroceni. Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis. Update

Marcel Ciolacu, PSD Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Președintele Klaus Iohannis l-a numit pe Marcel Ciolacu în funcția de premier, conform înțelegerii dintre PSD și PNL. Șeful statului a convocat partidele la consultări, formale, la Palatul Cotroceni, rezultatul fiind cunoscut dinainte. Primii care au intrat la discuții au fost Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Varujan Pambuccian de la minorități. Noul premier va avea la dispoziție două zile, până joi, 15 iunie, ca să obțină votul de învestitură în Parlament.

Update: Klaus Iohannis la desemnat oficial pe Marcel Ciolacu ca premier, așa cum era așteptat.

„Acest model (al coaliției) a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa în continuare. Am avut în prima parte ca prim-ministru pe Nicolae Ciucă care a condus un guvern format din partidele care formează coaliția. România a trecut prin mai multe crize, dar datorită felului în care guvenul condus de Nicolae Ciucă a trecut cu bine prin criza energetică, inflație, iar toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Faptul că ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de performanță, Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care se arătau și au fost rezolvate. După consultările pe care le-am avut, acum desemneze pentur poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu” a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu i-a mulțumi lui Nicolae Ciucă pentru că prin demisia sa, a afirmat, România a trecut într-o nouă etapă, a democrației consolidate.

„Îmi doresc ca viitorul guvern al României să fie despre economie și reforme. Până joi, România trebuie să aibă un guvern votat și apoi să depună jurământul. Îmi asum că ROmânia are nevoie de reforme și de PNRR. Locul României este în Uniunea Europeană și în NATO”, a declarat Marcel Ciolacu

Update: Marcel Ciolacu, liderul PSD, a fost convocat la Palatul Cotroceni, după consultările președintelui Klaus Iohannis, cu reprezentanții partidelor politice. Convocarea a fost făcută pentru ora 14.00, moment în care se așteaptă ca șeful statului să-l nominalizeze pentru funcția de premier. După întâlnirea cu președintele, la ora 14.30 va avea loc, conform unor surse politice, o nouă întâlnire a liderilor PSD, PNL și UDMR, la sediul guvernului.

Update: Deputatul George Simion a condus delegația partidului AUR la consultările de la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis. În stilu-i caracteristic, Simion a oprit în fața jurnaliștilor și a făcut o serie de declarații. El a prezentat un bilet de avion, spre Tennerife, pe care a spus că urmează să-l facă cadou lui Klaus Iohannis, de ziua sa.

„Dacă PSD i-a dat, de ziua lui, un premier, vrem și noi să-i aducem ceva ce știm că-i place”, a afirmat George Simion, înainte să intre în Palatul Cotroceni.

Update: La negocieri au intrat și cei de la UDMR, care au fost primiți cu răceală de președintele Klaus Iohannis. Formațiunea politică s-ar mulțumi cu Ministerul Energiei și cel al Mediului, conform Digi 24. Inițial, maghiarii amenințaseră că pleacă din alianță, dacă nu primesc Ministerul Dezvoltării.

Update: Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Varujan Pambuccian, din partea minorităților naționale, au intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni. Procedura este mai mult o formalitate dat fiind că numele viitorului premier este cunoscut deja.

De altfel, în preambulul consultărilor cu cei trei, șeful statului a subliniat că s-a ajuns în această situație, conform înțelegerii anterioare, în numele „stabilității României”.

Consultările de la Palatul Cotroceni, dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții partidelor parlamentare, sunt programate să înceapă la ora 12.00. Acestea sunt doar o formalitate, având în vedere că numele viitorului premier este cunoscut, deja, fiind stabilit în urma înțelegerii dintre PSD și PNL, garantată chiar de Klaus Iohannis.

La întâlnirea de la Cotroceni, delegațiile PSD, PNL și a grupului minorităților vor participa împreună. Pe de altă parte, reprezentanții UDMR merg singuri în fața președintelui, de la 12.30, în condițiile scandalului legat de pierderea portofoliilor de la Dezvoltare și Mediu. Urmează ca reprezentanții formațiunii să-și prezinte punctul de vedere oficial, dacă vor accepta să mai facă parte din coaliție, alături de PSD și PNL, sau se vor retrage de la guvernare.

Este foarte posibil, ca UDMR, având un număr mare de secretari de stat și de șefi de agenții, să accepte să susțină guvernul Ciolacu din Parlament. De altfel, PSD nu dorește să rupă relațiile și să-și ostilizeze această formațiune, spre deosebire de PNL. UDMR rămâne, tradițional, varianta de rezervă, pentru social-democrați, în cazul în care PNL va decide să rupă înțelegerea.

PSD a mai trecut prin astfel de experiențe, cu PNL, ultima fiind în 2014, înainte de alegerile prezidențiale, când PNL a decis să iasă din USL.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu / EEC

Guvernul Ciolacu își va intra în atribuții joi

Numele lui Marcel Ciolacu va fi anunțat la finalul pelerinajului pe care politicienii din diferitele formațiuni îl vor întreprinde prin fața fotoliului prezidențial. Nimeni nu se așteaptă la vreo surpriză din partea lui Klaus Iohannis.

Liderul PSD va fi numit premier, în locul lui Nicolae Ciucă, care a demisionat, luni, 12 iunie, de la Palatul Victoria. Până când noul premier va obține votul de învestitură în Parlament și va depune jurământul, guvernul va fi condus, interimar, de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu. El a fost desemnat de Klaus Iohannis până când Marcel Ciolacu își va prelua mandatul, conform protocolului coaliţiei.

După consultările formale de la Cotroceni și anunțare numelui viitorului premier, miercuri, 14 iunie vor avea loc audierile viitorilor miniștri din comisiile parlamentare. O zi mai târziu, joi, 15 iunie, camerele reunite ale Parlamentului sunt așteptate să dea votul de învestitură, iar ulterior, noul guvern să depună jurământul la Cotroceni. În aceeaşi zi, Guvernul Ciolacu va fi convocat într-o primă ședință.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum vor fi împărţite ministerele care vor reveni PSD

În mare, structura viitorului guvern, condus de Marcel Ciolacu, este cunoscută, chair dacă se mai poartă oarece negocieri. În cazul în care nu va exista o decizie de ultim moment, este de așteptat ca portofoliile deținute de UDMR să fie împărțite între PSD și PNL.

Pe surse, informațiile nefiind confirmate oficial dat fiind că Marcel Ciolacu nu a primit nominalizarea, se vehiculează numele viitorilor titulari ai ministerelor. Astfel, PSD va păstra Ministerul Transporturilor, unde este titular Sorin Grindeanu, Ministerul Sănătăţii, cu Alexandru Rafila, Ministerul Economiei, unde se așteaptă să fie numit Radu Oprea, Ministerul Familiei, deținut de Gabriela Firea, Ministerul Muncii unde va rămâne Marius Budăi, în ciuda eșecurilor sale pe legea pensiilor și a salarizării unitare, care au compromis derularea PNRR.

De asemenea, PSD ar prelua, de la PNL, Ministerul Fondurilor Europene pentru actualul minister al FInanțelor, Adrian Câciu. La Ministerul Apărării ar putea rămâne tot Angel Tîlvăr.

Conform negocierilor, PSD l-ar putea numi pe Bogdan Ivan, un apropiat al președintelui ConsiliuluI Județean Bistrița la Ministerul Digitalizării. Iar în locul lui Petre Daea, Ministerul Agriculturii ar putea fi preluat de Florin Barbu, impus de secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Liberalii își dispută ministerele din guvernul Ciolacu

Pe de altă parte, în PNL, lucrurile sunt ceva mai puțin clare. Portofoliile din viitorul guvern, negociate, sunt disputate de mai mulți politicieni ai partidului, dornici să-și treacă în CV și titulatura de ministru. Se vorbește, însă, despre o decizie politică conform căreia, din viitorul guvern PSD nu ar trebui să mai facă parte lideri importanți ai partidului.

În acest context, Ministerul Dezvoltării este disputat de Florin Roman, Robert Sighiartău, Marcel Boloș sau Gheorghe Falcă. Informații de ultimă oră dau, pentru acest portofoliu, dacă va reveni PNL, numele lui Adrian Veștea, președintele Consiliuui Județean Brașov. Nici la Ministerul Finanțelor Publice, lucrurile nu sutn tocmai clare. Și aici există mai multe nume vehiculate, precum Cosmin Marinescu, Sebastian Burduja sau Alexandru Nazare.

Se știe, deocamdată, că la Educație va rămâne Ligia Deca, în ciuda rolului slab pe care l-a făcut în gestionarea crizei provocată de greva profesorilor. În schimb, pe surse, se vorbește că Bogdan Aurescu, deși a avut o prestație bună, în acest mandat, va fi înlocuit cu Luminița Odobescu, consilier prezidențial, la Externe. Pentru ministerul Culturii se vehiculează numele Ralucăi Turcan care, după ce a fost înlăturată din cabinetul lui Nicolae Ciucă, va reveni în guvernul condus de Ciolacu.

Este neclar, la acest moment cine va fi titularul de la Interne. Pe surse, se vehiculează că, în locul Lucian Bode ar putea veni Nicoleta Pauliuc, senatoare PNL de Ilfov. Cătălin Predoiu urmează să-și ducă mai departe mandatul de la Justiție însă nici aici lucrurile nu sunt tocmai clare. Este posibil să fie înlocuit de Alina Gorghiu, considerată unul dintre oamenii lui Klaus Iohannis.