Echipa naţională de fotbal a României a început anul cu o victorie împotriva unui adversar modest, Turkmenistan. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-0 în partida disputată vineri pe un teren de antrenament din Belek (Turcia).

Dinamovistul Marius Niculae şi stelistul Cristian Tănase au reuşit câte o "dublă" în acest meci fără sare şi piper.

Chiar dacă au câştigat fără probleme, tricolorii nu au impresionat, iar peisajul în care s-a jucat amicalul cu turkmenii reprezintă o mare pată pe imaginea primei reprezentative. Terenul din localitatea turcă Belek a fost cel mai obscur loc în care naţionala României a jucat vreodată.

Desfăşurarea partidei a fost pusă în pericol, după ce reflectoarele de pe unul dintre stâlpii instalaţiei de nocturnă s-au stins. "Trebuia să mergem zeci de kilometri ca să găsim un teren cu tribune", a explicat selecţionerul Victor Piţurcă.

Urmează temuta echipă Kryvbas Krivoi Rog

România va juca mâine un alt meci-test, contra formaţiei ucrainene Kryvbas Krivoi Rog (ora 20.00, în direct la Digi Sport). Selecţionerul Victor Piţurcă nu va conta în această partidă pe Ciprian Tătăruşanu, Vlad Chiricheş, Florin Gardoş, Ciprian Tănase şi Alexandru Chipciu, care s-au întors la Steaua.

Fostul internaţional Constantin Frăţilă (69 de ani) nu a avut curiozitatea de a vedea meciul de vineri. Explicaţia jucătorului, care a avut un procentaj de sută la sută (7 partide şi 7 goluri) la prima reprezentativă, este simplă: "Ce să vezi la un meci cu turkmenii? Cine sunt ăia? Chiar aşa am ajuns, să jucăm cu nimeni din fotbal? Nu te poţi uita la un asemenea meci", a răbufnit Frăţilă.

"Teoretic, orice turneu de pregătire este util. Decât deloc… Eu nu ştiu însă ce jucător din campionatul intern poate să joace la echipa naţională într-un meci cu miză mare. Pe mine nu m-a dat nimeni pe spate din Liga I. Nu mai sunt jucători de calitate aşa cum erau pe vremea mea. Eu am jucat pe vremea lui Dobrin, Pârcălab, Dinu, Lucescu. Ce să mă impresioneze pe mine acum?", s-a întrebat retoric fostul jucător al echipei Dinamo.

"Nu e normal să nu aibă obiectiv următorul Mondial"

Frăţilă nu crede că naţionala va reuşi să iasă din mediocritatea în care se zbate în ultimii ani. Fostul atacant nu înţelege de ce Piţurcă nu are fixat ca obiectiv calificarea la Mondialul din 2014.

"Ca să construieşti o naţională, îţi trebuie un nucleu de 7-8 jucători pe care să te bazezi. Deranjant este că noi nu avem ca obiectiv calificarea la Mondialul din Brazilia. Nu e normal aşa ceva. Pe vremea mea, la naţională veneai ca să câştigi orice joc. Sunt lucruri pe care eu nu le mai înţeleg. L-am dat afară pe Victor Piţurcă, apoi l-am adus din nou. De ce?", a încheiat Constantin Frăţilă.

"Nu ştiu câţi dintre jucătorii de aici vor fi în toamnă, în lotul pentru preliminariile Campionatului Mondial.“

VICTOR PIŢURCĂ, selecţionerul echipei naţionale

STATISTICĂ

Grecu, Goga, Bumba şi Marinescu, debutanţii din echipa naţională

Constantin Grecu (U" Cluj), Dorin Goga (FC Timişoara), Claudiu Bumba (FCM Târgu-Mureş) şi Laurenţiu Marinescu ("U" Cluj) au fost cei patru jucători care au debutat la naţională în partida cu Turkmenistan.

Totuşi, selecţionerul Victor Piţurcă nu le dă prea multe speranţe fotbaliştilor convocaţi la acest turneu că vor fi selecţionaţi în viitoarele preliminarii. "Nu ştiu câţi dintre jucătorii de aici, din cantonamentul din Antalya, vor fi în toamnă în lotul pentru preliminariile Campionatului Mondial. Eu pentru acest lucru îi pregătesc, ca să fac o nouă echipă naţională", a declarat selecţionerul.

Echipa Petrolul Ploieşti a jucat ieri un meci amical cu naţionala Turkmenistanului. Formaţia pregătită de Valeriu Răchită a pierdut cu scorul de 0-1, în faţa asiaticilor umiliţi vineri de tricolori.

Citiţi şi:

  • Pițurcă, după victoria cu turkmenii: „M-au mulțumit toți jucătorii“