O mare parte a vieții lui Brâncuși a rămas o enigmă. Istoricul de artă Doina Lemny, care cercetează de mai bine de trei decenii opera marelui sculptor, scoate la iveală detalii neștiute despre relațiile pe care acesta le-a avut.
Constantin Brâncuși rămâne un nume de rezonanță în artă. Detaliile legate de viața sa au fost minuțios analizate de istorici, de-a lungul anilor. Prin prisma analizei, au fost scoase la iveală aspecte personale ale relațiilor pe care marele sculptor le-a avut.
Constantin Brâncuși, relație apropiată cu Maria Tănase
Istoricul de artă Doina Lemny a studiat timp de 30 de ani opera şi viaţa lui Constantin Brâncuşi. Aceasta susţine că circulă multe legende despre "cel care a făcut piatra să cânte". Multe dintre aceste zvonuri nu ar face decât să îi afecteze imaginea, spune istoricul de artă.
Doina Lemny susține relaţia de dragoste cu Maria Tănase nu ar fi realitate nu a existat, marginea acestei ipoteze făcându-se numeroase supoziții.
„Ei, de aici a pornit o întreagă poveste, tot de la un oltean, de la Petre Pandrea, care a interpretat şi a scris despre dragostea Mariei Tănase cu Brâncuşi de parcă ar fi fost în cameră. Nu a fost nimic. Eu m-am sfătuit foarte mult cu doi istorici care au publicat biografia Mariei Tănase şi mi-au confirmat că nu a fost nimic. Ei s-au întâlnit o singură dată. ”, a spus criticul.
Cine a lansat teoria
Povestea legăturii dintre Constantin Brâncuşi şi Maria Tănase ar fi pornit de la un oltean. Avocatul şi scriitorul Petre Pandrea ar fi fost cel care a mărturisit că întâlnirea dintre cei doi ar fi avut loc în 1937. Doina Lemny subliniază că aceștia s-ar fi întâlnit, de fapt, în 1939 la Expoziţia Universală din Paris. Constantin Brâncuși și Maria Tănase s-au fotografiat atunci la pavilionul României.
„Legendele sunt frumoase, dar uneori sunt dăunătoare. Brâncuşi a cunoscut-o o singură dată pe Maria Tănase, în 1939, şi este un document la Biblioteca Academiei Române în care el este fotografiat alături de Maria Tănase. Maria Tănase a fost în 1939 la Expoziţia Universală la pavilionul României, unde s-a dus şi ea cum ne ducem şi noi la Pavilionul României şi s-au fotografiat. ”, arată criticul.
Colecția lui Constantin Brâncuși nu conținea discuri cu vocea Mariei Tănase
Criticul de artă spulberă suppozițiile legate de faptul că cei doi ar fi avut o legătură mult mai intensă, care s-ar fi consumat chiar în atelierul marelui sculptor.
„Petre Pandrea spune că s-au iubit în atelier la Brâncuşi în 1937, la Expoziţia Universală de la Paris. Or, Maria Tănase nu a fost în 1937 la Paris. Deci legenda s-a legat din nişte poveşti spuse aşa... Sigur că ne place să spunem că două staruri s-au iubit", a spus Doina Lemny.
De altfel, aceasta a subliniat că în colecţia de discuri a lui Brâncuşi nu există discuri Maria Tănase.
„Sunt şi alte legende pe care încerc nu să le distrug, dar legendele despre Brâncuşi trebuie potolite, pentru că strică puţin imaginea lui Brâncuşi", a adăugat criticul.
Doina Lemny este autoarea cărţii "Brâncuşi, la chose vraie/Brâncuşi, în căutarea lucrului adevărat".