CONSTANȚA, PERICOL de ÎNGHEȚ în apartamente. Romgaz a sistat livrările de gaz către CET

Constănțenii se încălzesc de câteva zile cu gaz rămas pe rețea după ce Romgaz a sistat livrarea către Electrocentrale Constanța SA din cauza datoriilor neachitate către furnizor. Atât Romgaz cât și Transgaz au avertizat Electrocentrale Constanța SA că, dacă în trei zile, nu achită valoarea garanției pe luna octombrie, se va proceda la sistarea accesului către sursa de gaz natural.

Furnizorul Romgaz a sistat, în data de 20 noiembrie, livrările către Electrocentrale Constanța SA, înregistrând până în prezent un dezechilibru cumulat de 1,3 milioane de metri cubi, având un consum zilnic de 0,4 milioane mc. Informația, obținută de EVZ, a fost confirmată de senatorul de Constanța, Nicolae Moga, care a declarat că, de câteva zile, deja, constănțenii primesc apă caldă și căldură obținute cu gazul rămas pe conducte. Parlamentarul susține că  Electrocentrale SA Constanța a fost atenționată asupra sistării livrărilor de gaze, Distrigaz Sud Rețele urmând să pună în practică măsura.

Atenționarea la care senatorul Nicolaer Moga face referire, el informându-l și pe primarul Constanței, Decebal Făgădău, este de fapt o adresă a Transgaz către directorul general al SC Electrocentrale Constanța SA, Marius Dan Deaconescu, spre știință ministrului Economiei, Nicolae Bădălău, ministrului Energiei, Anton Anton, ANRE București, director Dumitru Chiriță, primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, președintelui CJ Constanța, Horia Țuțuianu și directorului Distrigaz Sud Rețele SA, Dan Pantilie. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, anunță autoritățile, în 23 noiembrie, că va lua măsura sistării livrării gazului natural către CET Constanța.

 

“Având în vedere dezechilibrele înregistrate de SC Electrocentrale Constanța SA pentru perioada 1.11-20.11 2018, care se situează la un nivel de 9697 MWh, furnizorul dumneavoastră de gaze naturale a sistat livrările către SC Electrocentrale Constanța SA, nominalizările aprobate pentru dumneavoastră începând cu data de 20.11 2018 sunt zero ceea ce ar conduce implicit la un consum de gaze la nivelul nominalizării aprobate (zero), UR SC Electrocentrale Constanța SA nu respectă prevederile art 143 alin (1) lit a și m din Legea nr.123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale, respectiv obligația de a încheia contracte de achiziție a gazelor naturale astfel încât să asigure consumului și obligația de a nu utiliza practici comerciale incorecte. Vă comunică că, începând cu data prezentei, vom proceda la întreruperea serviciilor de transport pentru societatea dumneavoastră și vom solicita în acest sens Distrigaz SUD Rețele sistarea livrărilor de gaze.

Totodată, vă comunicăm că valoarea garanției pentru luna noiembrie 2018, pe care aveți obligația să o constituiți conform Contractului de echilibrare și acces în PVT nr 20/21.09.2018 încheiat cu SNTGN Transgaz SA, este 267.156,85 lei (corespunzătoare dezechilibrului de tip deficit realizat de către SC Electrocentrale Constanța SA în luna octombrie 2018, în cuantum de 1189.890770 MWh.În situația în care nu depuneți garanția în termen de trei zile de la data prezentei, vom proceda la sistarea accesului SC Electrocentrale Constanța SA în PVT”, se menționeazp în adresa semnată de directorul Trangaz.

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, susține că în acest conflict dintre Electrocentrale Constanța SA și furnizorii de gaze, autoritățile locale și și cei 150.000 de abonați RADET, constănțeni sunt prinși la mijloc, neavând vreo vină. “Prin hotărâre a Consiliului Local Municipal, care a rectificat bugetul, primăria a ieftinit gigacaloria și a achitat în avans toată subvenția aferentă lunilor octombrie, noiembrie și decembrie 2018. Eu nu am ce discuta cu CET-ul ”, a declarat, pentru EVZ, primarul Decebal Făgădău. În acest fel, din banii noștri, am plătit în avans subvenția pentru căldură pentru sezonul rece 2018-2019. Acest lucru ne costă peste 55 milioane de lei. O parte din bani se regăsesc în bugetul anului 2018, o parte în 2019” a spus primarul.

Conducerea Electrocentrale Constanța S.A. susține însă că, cel puțin deocamdată,  pericolul a trecut. Directorul tehnic al CET Constanța, Monica Neacșu, a declarat, pentru EVZ,  că “s-a discutat și cu Romgaz și cu Transgaz, și în acest moment nu este nicio problemă. Urmează, în zilele care vin, să plătim suma cerută, nu este nici un pericol deocamdată”, dând de înțeles că datoria va fi plătită eșalonat. Nu se știe însă ce se va întâmpla în lunile următoare din timpul iernii. „Ministerul Energiei trebuie sa implice şi să vorbească onest despre viitorul Electrocentrale Constanţa. Nu putem ca, de la an la an, să creștem suma se bani pe care noi o aruncăm pentru a acoperi pierderile unui sistem care nu mai funcționează”, comenta, recent, primarul Constanţei, Decebal Făgădău.