Documentul a fost citit în faţa participanţilor la manifestările organizate în localităţile Sfântu Gheorghe, Baraolt, Miercurea Ciuc şi Gheorgheni cu prilejul Zilei libertăţii secuilor şi predat Prefecturii Covasna, pentru a fi transmis autorităţilor de la Bucureşti.

" Reorganizarea administrativ-teritorială planificată de Guvern ne cauzează nelinişte profundă în continuare: înglobarea ţinutului secuiesc împreună cu alte teritorii într-o regiune administrativă este în contradicţie cu voinţa comunităţii. (…) Nu numai că nu respectă dorinţa propriilor cetăţeni, dar în acelaşi timp încalcă o serie de angajamente internaţionale ale ţării. (…) Am afirmat de mai multe ori: autonomia ţinutului secuiesc nu lezează unitatea teritorială şi suveranitatea României, nu aduce atingere intereselor cetăţenilor de naţionalitate română din ţinutul secuiesc şi nu contravine constituţiei ţării. Autonomia ţinutului secuiesc reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritare autohtone a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi, o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii", se arată în documentul citat.

În concluzie, conducerea CNS solicită autorităţilor statului român să creeze o regiune administrativă şi de dezvoltare de sine stătătoare cu denumirea ţinutul secuiesc, care să cuprindă judeţele Covasna, Harghita ş Mureş şi să înceapă în acest sens "tratativele" cu reprezentanţii secuilor şi comunităţii maghiare.

Petiţia, postată pe site-ul CNS, se încheie cu cuvintele "Autonomie pentru ţinutul secuiesc, libertate pentru poporul secuiesc"

Te-ar putea interesa și: