Consiliul Patronatelor ESG cere abrogarea noilor obligații legate de digitalizarea fiscală

Majorarea TVA Sursa Foto: Arhiva EVZ

Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR) solicită anularea obligații de raportare impuse prin OUG 70/2024.  Asociația patronală și comunitate de business susține digitalizarea administrației fiscale din România, însă cere realizarea pas în anumite condiții.

Consiliul Patronatelor ESG din România, despre digitalizarea administrației fiscale

Reprezentanții ESG spun că trecerea ar trebui să aibă la bază colaborarea dintre stat și mediul de afaceri, iar noile reguli nu ar trebui să împovăreze mai mult acest sector.

„Consiliul susține digitalizarea administrației fiscale, dar efectuată într-o manieră care să conducă la mai puțin efort depus, mai puține resurse alocate și eficiență mai mare, nicidecum la mai multă muncă, creșterea costurilor și rezultate incerte”, arată reprezentanții Consiliului.

Plan de implementare treptată

Mai mult, Consiliul susține că normele ar trebui să fie implementate după un dialog „transparent și constructiv” între părți. Totodată, cei de la ESG arată că trecere spre aceste reguli ar trebui făcută treptat.

Sursa foto: INQUAM_Photos

„Ca membru al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), CPESGR susține apelul acestei organizații către Ministerul de Finanțe, pentru deschiderea unui dialog transparent și constructiv, cu toate părțile interesate, și pentru a dezvolta un plan de implementare treptată a noilor măsuri fiscale.”, se arată în comunicat.

Consiliul Patronatelor ESG din România militează pentru abrogarea noilor obligații impuse contribuabililor

Asociație patronală a fost constituită cu scopul sprijinirii dezvoltării afacerilor pe baze sustenabile.  Reprezentanții acesteia spun că măsurile fiscale din ultimii au dus la creșterea costurilor de conformare.

„În plus, creșterea constantă a salariului minim a adus creșterea costurilor cu forța de muncă. În acest mediul dificil, noul sistem e-TVA, așa cum este propus a se implementa, generează alte eforturi suplimentare pentru mediul de afaceri. Nu suntem împotriva digitalizării sau a combaterii, dar nu suntem de acord ca, în numele unor idealuri, companiile românești și profesioniștii din domeniul contabil să devină cobai în cadrul unor experimente a căror finalitate nu se poate prevedea”, a precizat Daniela Adriana Marișcu, Președinte al Consiliul Patronatelor ESG din România (CPESGR).

CPESGR cere „abrogarea dispozițiilor care prevăd noi obligații de raportare în sarcina contribuabililor, obligativitatea întocmirii „Notei justificative privind diferenţe RO e-TVA” și a dispozițiilor privind decalarea termenului de depunere a decontului TVA”. De asemenea, aceștia solicită și clarificarea diferențelor dintre decontul TVA precompletat și decontul TVA depus de persoana impozabilă.

„Valorificarea de către ANAF a informațiilor din sistemul e-TVA se face prin analiza de risc și inspecții fiscale în regimul anterior ordonanței de urgență e-TVA, în limita capacității administrative proprii”, arată CPESGR.

În acest sens, Consiliul a elaborat o petiție online.