Un recent sondaj realizat în rândul membrilor Consiliului Investitorilor Străini radiografiază perfect starea României.
FIC arată că încrederea membrilor săi în mediul legislativ rămâne la un nivel scăzut după episodul Ordonanței de Urgență nr. 114/2018, dar nici nu s-a deteriorat mai mult în ultimele luni. Într-adevăr, România încă mai are evaluări negative când vine vorba de infrastructură și/ sau birocrație, dar vorbim despre lucruri pe care întreg mediul de afaceri le remarcă de ani de zile.
De departe, conform sondajului FIC, cea mai îngrijorătoare evoluție este legată de indicatorul privind disponibilitatea forței de muncă. În ultimii trei ani, s-a observat o continuă deteriorare, astfel că s-a ajuns ca, în prezent, două treimi dintre repondenți să se plângă că nu găsesc forță de muncă adecvată pentru nevoile companiilor lor.
Ce altceva au mai sesizat membrii Consiliului Investitorilor Străini:
- Aproximativ jumătate dintre repondenți se așteaptă ca veniturile lor să crească și o treime anticipează că acestea vor rămâne la fel și în 2020;
- A scăzut numărul firmelor care se așteaptă la o creștere a piețelor pe care exportă, dar este ceva normal având în vedere încetinirea creșterii economice din Germania și zona euro, principalii parteneri comerciali ai României;
- O treime dintre respondenți anticipează o creștere a nivelului investițiilor în perioada următoare și 40% doresc să angajeze mai multe persoane decât în 2019;
- În continuare, România primește scoruri negative foarte mici la capitolele infrastructură, birocrație și reglementare.
Ce este de făcut? Sfaturi pentru guvernanți
Rezultatele și evoluția acestui indice al percepției trebuie să dea de gândit autorităților române și partidelor politice, obligate să lucreze în perioada următoare în două direcții esențiale.
În primul rând, este nevoie să fie recâștigată încrederea în sistemul politicilor publice și cel legislativ! Apoi, sunt necesare măsuri pe termen scurt și lung pentru a rezolva tensiunile din piața muncii. Guvernul trebuie să aibă grijă ca nivelul general al salariilor să nu depășească productivitatea economiei și astfel să afecteze competitivitatea regională a României. De aceea, sfatul FIC este ca politicile publice să fie axate pe creșterea productivității economiei.