Consiliul Europei vrea o comisie pentru reconciliere în Balcani

Consiliul Europei vrea o comisie pentru reconciliere în Balcani

Consiliul Europei a recomandat astăzi înfiinţarea unei ''comisii regionale pentru adevăr şi reconciliere'' a ţărilor din fosta Iugoslavie, dezbinate de conflicte sângeroase în anii '90.

''Statele din regiune ar trebui să susţină crearea unei comisii regionale pentru adevăr şi reconciliere şi să-i furnizeze resursele umane şi financiare necesare'' pentru funcţionare, a recomandat Consiliul Europei într-un raport referitor la justiţia de după război şi instaurarea unei păci durabile în fosta Iugoslavie.

O astfel de instituţie ar urma ''să stabilească faptele şi să propună recomandări pentru despăgubirea'' victimelor, precum şi ''măsuri ce trebuie adoptate pentru a evita repetarea unor astfel de conflicte în viitor'', se estimează în document.

Acest raport ar putea servi drept bază pentru studierea obiectivă a istoriei în şcoli în toate ţările din regiune, potrivit aceleiaşi surse.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Considerăm că Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) a contribuit în mod semnificativ la stabilirea adevărului prin intermediul câtorva dosare cruciale'', a declarat astăzi comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, într-o conferinţă de presă organizată la Sarajevo. ''Dar credem că trebuie să facem mai mult'' a adăugat acesta.

Hammarberg şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul faţă de o iniţiativă lansată în 2011 de un grup de asociaţii din Balcani (REKOM), al cărui scop este să acţioneze pentru a stabili numărul exact al victimelor conflictelor din anii '90. ''Credem că este o propunere foarte interesantă'', a spus el, citat de AFP, preluată de Agerpres.

Dezmembrarea fostei federaţii iugoslave a fost urmată de mai multe conflicte, îndeosebi în Croaţia, Bosnia şi Kosovo, care s-au soldat cu cel puţin 130.000 de morţi. Numărul victimelor face deseori obiectul unor manipulări în scopuri politice.