Romii “rămân net defavorizaţi în raport cu alte grupuri în privinţa educaţiei, locurilor de muncă, accesului la o locuinţă decentă şi la sănătate", a subliniat Hammarberg, constatând, în rândul acestei populaţii, o speranţă de viaţă mai scăzută şi o mortalitate infantilă mai ridicată decât la alte grupuri.

Una din principalele probleme ce trebuie rezolvate este cea a apatrizilor şi a lipsei documentelor personale, a mai menţionat oficialul suedez. Mii de persoane aflate în această situaţie în Europa “sunt private de drepturi esenţiale, precum educaţia, îngrijirile medicale, asistenţa socială şi dreptul de vot", a explicat comisarul pentru drepturile omului.

Hammarberg a criticat atitudinea anumitor lideri, publicaţii şi grupări extermiste active pe Internet, care promovează un discurs de ură împotriva romilor.

Oficialul propune, între alte măsuri, instruirea poliţiştilor pentru a se preveni comportamentele reprobabile, încetarea segregării în sistemul şcolar şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei copiilor din comunităţile de romi şi de nomazi.

Potrivit AFP, preluată de Agerpres, raportul lui Hammarberg este primul care oferă o perspectivă completă asupra situaţiei romilor şi nomazilor în materie de drepturi ale omului în statele organizaţiei paneuropene. Numărul romilor în cele 47 de state membre ale Consiliului Europei este estimat la 10-12 milioane.