Evenimentul Zilei > Actualitate > Consiliul Concurenţei: Există un sistem de monitorizare a evoluţiei preţurilor din piaţă
Consiliul Concurenţei: Există un sistem de monitorizare a evoluţiei preţurilor din piaţă

Consiliul Concurenţei: Există un sistem de monitorizare a evoluţiei preţurilor din piaţă

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, consideră că reducerea la 9% a TVA la alimente se va regăsi în preţul produselor la raft.

Asta pentru că în România există o concurenţă puternică la nivelul retailerilor, mult mai mare decât în alte state membre ale Uniunii Europene, iar instituţia pe care o conduce va căuta să identifice orice comportament ilegal şi orice înţelegere între agenţii economici, care ar putea împiedica scăderea preţurilor, informează Agerpres

"Consiliul Concurenţei va contribui ca reducerea de taxe să se regăsească în beneficiul consumatorilor. În România, există o concurenţă puternică în zona retailerilor, mult mai mare decât în multe state membre ale UE, şi eu sunt optimist că rezultatul acestei concurenţe, odată cu reducerea de taxe, se va transmite în preţul la raft", a spus Chiriţoiu, la întâlnirea avută de ministrul Agriculturii cu producătorii, procesatorii şi reprezentanţii marilor reţele comerciale. 

Şeful autorităţii de concurenţă a precizat că există un sistem de monitorizare a evoluţiei preţurilor din piaţă, care urmează să fie permanentizat sub forma acelui monitor al preţurilor alimentare. 

"Avem pus la punct un sistem de monitorizare a ceea ce se întâmplă în piaţă, ca să vedem cum evoluează preţurile din momentul anunţării reducerii TVA şi impactul ulterior la raft. Statistica ne ajută să identificăm produselor şi algoritmii după care vom pune la punct acest sistem, pe care ulterior îl vom permanentiza şi va fi în acel discutat monitor al preţurilor alimentare. Noi căutăm să identificăm comportamentele ilegale. Dacă o companie ia singură decizia de a creşte sau a scădea preţurile, este un comportament legal şi forţele concurenţiale o vor penaliza. Consumatorii îi vor penaliza pe cei care ţin preţurile la un nivel nejustificat de mare. Dacă avem indicii că există înţelegeri între agenţii economici de a împiedica scăderea preţurilor, acolo vom interveni, vom deschide investigaţii, care însă durează mult, dar amenzile sunt foarte mari, sunt destul de severe. Chiar câteva companii de la această masă au fost sancţionate de noi, nu de mult, iar unele care sunt acum investigate", a precizat preşedintele CC.