CONSILIERE: Să lucrez sau să mă înscriu la master?

Vă răspunde ALINA BOTEZATU, managing partner al firmei Perspective Group.

Ce mă ajută mai mult în dezvoltarea mea profesională? Să îmi continui studiile (master) sau să-mi caut un loc de muncă pentru a căpăta experienţă? În prezent, majoritatea cursurilor postuniversitare sunt gândite în aşa fel încât să permită atât frecventarea lor, cât şi un loc de muncă part-time sau full-time. Cursurile sunt stabilite la sfârşitul zilei (începând cu ora 18.00 de obicei) sau chiar în weekend.

Dacă masterul ales este în continuarea studiilor făcute (de exemplu în Marketing, după absolvirea Facultăţii de Marketing), timpul necesar pentru studiu este mai redus, pentru că noţiunile teoretice de bază deja există. Prin urmare, cu atât mai mult nu va fi prea dificil să şi lucrezi în acelaşi timp. În plus, există multe cazuri în care angajatorul este flexibil (bineînţeles, în funcţie şi de responsabilităţile postului) şi ia în considerare rezultatele în sine şi nu timpul efectiv petrecut la serviciu. Un loc de muncă înseamnă responsabilităţi şi aici depinde de fiecare dacă şi le poate asuma sau nu.

În procesul de selecţie pentru poziţii de junior (entry level), criteriul „cunoştinţe“ devine o prioritate mai ales în domenii cu un grad înalt de specializare, cu precădere în domenii tehnice. Aici, un master deja absolvit poate cântări mai greu. El poate fi urmat şi de un job sau poate fi compensat cu o serie de cursuri specifice, după momentul angajării.

Pentru alte posturi cu un nivel mai mic de specializare (de exemplu secretară, asistent manager), mai importante sunt abilităţile dezvoltate (de exemplu, comunicare), iar un master încheiat nu este definitoriu.

Cât de mult mă ajută o bursă în străinătate în găsirea unui loc de muncă? De obicei, în recrutare există o serie de evaluări specifice (de utilizare a diferitelor programe, de cunoaştere a limbilor străine, de aptitudini) care să permită comparaţ ii între candidaţi şi evidenţierea celor mai buni. Dacă o persoană are menţionate în CV o serie de realiză ri deosebite obţinute în ţară sau în străinătate, ele pot fi considerate ca un plus în măsura în care confirmă rezultatele obţinute în faza de selecţie şi în funcţie de criteriile prioritare pentru un post anume.

NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa joburi@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Joburi.