Vă răspunde ALINA BOTEZATU, managing partener la „Perspective Group“.
Angela G, din Argeş: Am un job nou de patru luni şi încă nu am reuşit să mă integrez în echipă. Colegii mă exclud din orice activitate pe care o desfăşoară. Ce ar trebui să fac ca această situaţie să se schimbe? Integrarea într-o nouă echipă cere multă răbdare şi timp. Depinde şi de dumneavoastră ca persoană, dar şi de caracteristicile grupului respectiv. Până să vă invite la vreo ieşire sau la vreo petrecere de-a lor, trebuie ca acest grup să se convingă mai întâi că puteţi fi unul de-al lor. Iată câteva din lucrurile pe care le puteţi face în acest sens:
Fiecare echipă are anumite reguli, unele explicite, altele nu. Acceptarea dumneavoas tră depinde în mare măsură de respectarea lor: cum se întâmpină unul pe altul, dacă se comunică mai mult în scris sau verbal, cum relaţionează în sarcinile de lucru.
Cu siguranţă trebuie să selectaţi care din comportamentele şi atitudinile grupului se pliază pe stilul dumneavoastră. În loc să încercaţi să preluaţi un comportament care nu vi se potriveşte, găsiţi ce anume aveţi în comum şi accentuaţi asemănările. Nu încercaţi să vă impuneţi punctul de vedere. Când contraziceţi din prima sau încercaţi să dovediţi că ideea pe care o aveţi este cea mai bună, veţi fi privit fie ca o înfumurată, fie ca un mic dictator - în orice caz, o ameninţare pentru grup. Ascultaţi cu atenţie ideile lor.
Cu siguranţă veţi găsi ceva bun şi veţi putea da mai întâi un feedback pozitiv pentru ceea ce există: „Îmi place faptul că...“. Puteţi mai apoi să faceţi câteva sugestii în aceeaşi direcţie şi să cereţi aprobarea grupului pentru propunerea dv.: „Tot în ideea ta m-am gândit şi la... cum ţi se pare?“. Apreciaţi şi veţi fi apreciat!
Încurajaţi discuţia deschisă. Dacă simţiţi că cineva este nemulţumit în ceea ce vă priveşte, abordaţi subiectul cu răbdare şi sinceritate şi aflaţi dacă ceva din ceea ce aţi făcut a deranjat persoana respectivă. Dacă este aşa, stabiliţi împreună cu ea o cale de mijloc pentru ca relaţia să devină mai bună.
Iuliana M, din Dâmboviţa: Am o prietenă foarte bună care m-a luat să lucrez la firma la care este şi ea angajată. Însă aceasta este văzută de către colegii ei foarte rău pentru că-i cam place să bârfească. Cum să mă com port în aşa fel încât să nu o pierd nici pe ea, nici colegii să nu gândească negativ despre mine? Bârfa generează situaţii stresante şi chiar tensionante în cadrul colectivului de la serviciu, pentru că nu foloseşte nimănui, este doar o modalitate de a face rău cuiva şi de a crea o atmosferă tensionată.
De cele mai multe ori, oamenii bârfesc la birou datorită dorinţei de a se integra, de a fi ascultaţi sau de a căpăta atenţia chiar dacă în mod negativ.
Pentru a combate această problemă, cel mai indicat ar fi să purtaţi o discuţie sinceră cu prietena dumneavoastră şi să îi spuneţi cum este văzută de colegi. Cu siguranţă ea nu a realizat că este privită cu suspiciune de aceştia, şi probabil nu bârfeşte din răutate. Poate dacă încercaţi să îi expuneţi problema astfel şi ea va dori să-şi revizuiască comportamentul, pentru că nimănui nu-i place să fie oaia neagră, mai ales la locul de muncă.
Dacă este o prietenă adevărată şi are „un suflet bun“ aşa cum spuneţi, vă va aprecia sinceritatea şi faptul că încercaţi să o ajutaţi, însă trebuie să acordaţi mare atenţie felului în care îi vorbiţi. Să nu fie pe un ton agresiv sau învinuitor, şi mai degrabă încercaţi pe un ton calm să-i daţi exemple concrete ca să înţeleagă mai uşor la ce vă referiţi.
Ajutaţi-o să descopere care sunt motivele ce o determină să bârfească şi propuneţi-i soluţii de rezolvare. De exemplu, dacă o face din plictiseală, îi poate întreba pe colegi sau pe manager dacă au nevoie de ajutor la un proiect.
Dacă nevoia de integrare este cea care o împinge la lansarea de zvonuri ne fon date, ar trebui ca atunci când poartă o conversaţie cu colegii să nu o prelungească şi să nu intre în detalii personale, spunând ca are treburi urgente de terminat.
NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa joburi@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Joburi.