Consilier prezidențial: Responsabilitatea Holocaustului este a lui Ion Antonescu

Consilier prezidențial: Responsabilitatea Holocaustului este a lui Ion Antonescu

Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, a afirmat azi că responsabilitatea pentru crimele împotriva evreilor îi aparţine mareşalului Ion Antonescu. Un conducător care a omorât şi deportat evrei şi romi nu poate fi acceptat, spune Fota.

"Atunci când din nefericire undeva în trecutul tău lucruri de neacceptat s-au petrecut şi evenimentele care astăzi sunt bine cunoscute şi cred eu înţelese singura cale este de a-ţi recunoaşte responsabilitatea, de a recunoaşte lucrurile petrecute şi de a face ca astfel de evenimente nefericite să nu se mai întâmple niciodată, pentru că (...) ura ca politică de stat nu poate fi acceptată într-o Românie care este membră a Uniunii Europene şi a comunităţii internaţionale. Responsabilităţile pentru evenimentele acelea sunt foarte clare. Responsabilităţile sunt ale conducătorului statului de atunci, ale lui Ion Antonescu şi logica este foarte clară: nu poţi să accepţi un conducător care a omorât, a deportat, a umilit cetăţeni fie că erau evrei sau romi. Din păcate în anii '40 aceste lucruri teribile s-au întâmplat şi ca atare politica oficială a statului român în ultimii ani a fost de acceptare a responsabilităţii pentru acele vremuri, pentru acele momente, pentru că documentele şi arhivele aici nu mint şi de a construi acele elemente instituţionale şi de atitudine care să garanteze că astfel de lucruri în România nu se vor mai întâmpla niciodată", a afirmat azi Iulian Fota, citat de Agerpres, la simpozionul internaţional ''Gropile comune ale Holocaustului'' organizat la Bucureşti.

Consilierul prezidențial a adăugat că politica statului român va continua pe coordonate de informare, educare, explicare şi de consolidare a unei atitudini civice care să nu mai permită ca astfel de atrocităţi să se mai întâmple.

"România de astăzi este o altă Românie, este o Românie europeană, responsabilă", a declarat Fota. Acesta a prezentat antiteza între sistemul de securitate naţională din anii '40 şi cel din prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

'Nu e o întâmplare că predarea istoriei Holocaustului şi primii paşi în România în această zonă au fost făcuţi de instituţii militare. Colegiul Naţional de Apărare e prima instituţie care s-a deschis către astfel de cursuri. Ulterior, sistemul de securitate naţională prin deschiderea arhivelor, sprijinirea unor activităţi şi-a conturat un rol ca şi componentă a politicii statului. Acest lucru arată clar antiteza între ce am făcut din păcate acum 70 de ani şi cât de responsabili şi europeni suntem astăzi", a mai spus consilierul prezidenţial Iulian Fota.

La rândul său, Florian Alexandru, directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", a subliniat că tragedia evreilor şi a romilor din România în timpul Holocaustului cade în responsabilitatea lui Ion Antonescu şi că nu există documente care să ateste implicarea Regelui Mihai. CITEȘTE ȘI:

  • RADU IOANID: Sub o conductă de apă au fost îngropaţi 2.500 de evrei
  • Traian Băsescu: Am combătut constant antisemitismul şi xenofobia
  • Traian Băsescu, despre atacul la Regele Mihai: "Nu am ce să retractez"