Noua formă a articolului va fi următoarea: „Deputații și senatorii au un statut juridic conferit de Constituția României și de prezenta lege, statut diferit de ceilalți demnitari ai statului, cât și de funcționarii publici, neputând fi asimilați cu aceștia”.

Practic, prin această modificare legislativă, prin scoaterea parlamentarilor din rândul funcționarilor publici, ei nu vor mai putea fi cercetați pentru fapte de corupție, cum ar fi abuzul în serviciu, dar și alte fapte cum ar fi conflictul de interese.

Deputatul PNL Mircea Toader a precizat pentru „Evenimentul zilei” că modificările la Codul de conduită al parlamentarilor reprezintă o propunere asumată de comitetul liderilor grupurilor parlamentare, deci inclusiv de liberali. Interesant este faptul că o modificare similară, prin care erau scoși din categoria funcționarilor publici președintele României, deputații și senatorii, prevăzută de Codul Penal, a fost declarată neconstituțională de către CCR în ianuarie 2014.

Aceasta a fost una din celebrele modificări din Marțea Neagră, din decembrie 2013. Paradoxal, ea a fost atacată la CCR de către Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de către PDL. Astăzi, parlamentarii noului PNL, care i-a absorbit pe democrat- liberali, susțin scoaterea parlamentarilor din categoria funcționarilor publici