Matteo Salvini, vicepremier al Italiei și lider al formațiunii naționaliste Liga, va găzdui o întrunire a partidelor eurosceptice din UE săptămâna viitoare, la Milano, cu scopul creării unei alianțe pentru alegerile europarlamentare din luna mai.
Salvini încearcă de mai multă vreme să se poziționeze ca lider informal al curentului eurosceptic, în ciuda intereselor divergente ale partidelor și a rețelei de alianțe deja existente în interiorul Parlamentului European.
Naționaliștii se află la guvernare în Italia, Ungaria, Austria, Polonia. În alte țări, cum ar fi Franța, Olanda, Germania și în câteva state scandinave, naționaliștii vor realiza progrese spectaculoase la alegerile europarlamentare de luna viitoare.
Presa italiană a scris că la reuniunea, care se va ține luni la un hotel de lux din Milano, au fost invitate partide de dreapta din douăzeci de țări. Un purtător de cuvânt al Ligii a evitat să dea detalii despre participanți, mulțumindu-se să precizeze că „detalii suplimentare vor fi oferite în zilele următoare”.
Potrivit informațiilor disponibile până acum, la întrunire vor participa între alții liderul Alternativei pentru Germania, Joerg Meuthen, șefa Adunării Naționale (fostă Frontul Național) din Franța, Marine le Pen, reprezentanți ai Partidului Libertății din Austria, ai Partidului Poporului din Danemarca sau ai Partidului Finlandezilor.
Reuniunea are drept „scop clar unificarea celor trei grupuri de dreapta eurosceptice din parlamentul European într-unul singur”, declara miercuri liderul Partidului austriac al Libertății, vice-cancelarul Heinz-Christian Strache, care însă nu va participa la ședință.
Anunțând reuniunea de la Milano, Salvini declara săptămâna trecută că partenerii din alte țări UE „mă îndeamnă să inițiez o cooperare” și adăuga: „Diferența dintre noi și ceilalți este că ei trebuie să plece în străinătate pentru a căuta alianțe... însă Liga invită mișcările europene în Italia, țara noastră devenind un punct central mulțumită guvernului”.
„Adio, Stânga!”
Salvini a devenit ministru de Interne și vicepremier vara trecută, iar coaliția sa de dreapta continuă să crească în sondaje. Ea a câștigat săptămâna trecută alegerile din regiunea sudică Basilicata, unde a pus capăt unei domnii de 24 de ani de guvernare a Stângii. „Adio Stânga, acum a venit vremea să schimbăm și Europa!”, a scris Salvini pe Twitter, după anunțul victoriei. Manifestul Ligii pentru alegerile europarlamentare afirmă că formațiunea „va sublinia și reafirma rădăcinile creștine comune, va apăra identitatea națională și supremația Constituției italiene în fața legilor și directivelor europene”. Documentul evidențiază opoziția fermă față de imigrație, de integrarea europeană crescândă și de politicile de austeritate.
„Peste tot în Europa ideile noastre ajung la putere”
Salvini a încercat în mai multe rânduri să-și propage mesajul dincolo de frontierele Italiei. El a vizitat Varșovia în ianuarie anul acesta, unde a avut discuții cu Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului Lege și Dreptate (PiS), aflat la guvernare. Liderul italian a vorbit despre lansarea de către cele două țări a unei „primăveri europene” care să pună capăt „axei Germania – Franța” care domină continentul.
Cu toate acestea, discuțiile nu au dus la formalizarea unei cooperări, din cauza divergențelor politice în legătură cu probleme-cheie precum Rusia (Salvini dorește o apropiere de Moscova, Kaczynski îl privește pe Putin ca pe asasinul fratelui său, fără a mai pune la socoteală anti-rusismul aflat în sângele polonezilor).
Lidera franceză Marine Le Pen și-a afirmat însă sprijinul pentru legalizarea unei alianțe între Liga și Adunarea Națională într-o „mare coaliție” a forțelor naționaliste capabile să modifice actualul echilibru politic din Parlamentul European. Afișele electorale ale formațiunii franceze o prezintă pe Le Pen alături de Salvini, cu sloganul „Peste tot în Europa ideile noastre ajung la putere”.
Salvini are o relație excelentă și cu liderul Fidesz, premierul ungar Viktor Orban, care spune despre politicianul italian că este „un erou în ochii mei”. Cum Fidesz este încă membru (momentan suspendat) al Partidului Popular European, observatorii nu cred totuși că Orban va veni la Milano, pentru a nu-i ofensa pe „populari”. Totuși, ideea unei alianțe post-electorale este mai mult decât probabilă. „După alegerile europene, în Fidesz vom decide ce e mai bine pentru Ungaria: dacă vom continua în Partidul Popular sau dacă locul nostru este într-o altă alianță”, a spus Orban.
Premierul de la Budapesta a ținut să sublinieze că Italia este singura țară europeană mare cu un guvern care luptă împotriva imigrației. „Aceasta explică poate speranțele pe care le legăm de italieni”, a explicat Orban.
Liderii naționaliști și eurosceptici au avut mai multe reuniuni în ultimii ani, inclusiv una în 2018, la Nisa, găzduită de Marine Le Pen. Printre invitați s-au numărat atunci Partidul olandez al Libertății al lui Geert Wilders, Partidul Libertății din Austria și politicianul naționalist ceh cu origini japoneze Tomio Okamura.