Congresul al XIV-lea al PCR: Radiografia unei butaforii distopice
- Florian Olteanu
- 27 septembrie 2023, 22:03
Congresul al XIV-lea al PCR: Radiografia unei butaforii distopice. Cum visa Ceaușescu la victoria asupra capitalismului?
Congresul al XIV-lea al PCR: Radiografia unei butaforii distopice. Cum visa Ceaușescu la victoria asupra capitalismului?
Întreg anul 1989 debutase în România sub semnul a două sărbători majore, 45 de ani de la momentul 23 august 1944 și Congresul al XIV-lea al PCR care urma să reglementeze că drumul ales de Ceaușescu era cel mai bun pentru România.
Congresul al XIV-lea din România și Europa
Congresul al XIV-lea nu trebuie privit numai în raport cu Europa de Vest cu care oricum eram în contra-timp ci mai ales cu Europa de Est. Din 1985, Mihail S Gorbaciov demarase o schimbare de imagine, apoi, în următorul an lansase în URSS Glasnosti și Perestroika. Evident, mulți asemeni poetului dizident Mircea Dinescu vedeau în reformele lui Gorbaciov une „joie de vivre” adică o abordare salvatoare, iar Gorbaciov era „Mesia al Popoarelor”.
Interviul din Liberation, ziar comunist francez îi aduce lui Dinescu izolarea și ținerea sub pază. Cine asculta în acei ani, Europa Liberă, putea afla că în fața casei lui Dinescu erau trei schimburi ale echipelor de Securitate care se țineau de „coada” lui. Atât de dogmatic devenise Ceaușescu încât și un comunist francez i se părea dușman?
La 11 iulie 1989, debuta vizita de două zile a lui George H Bush la Budapesta. Maghiarii deja îl reevaluaseră pe Imre Nagy, gândeau gorbaciovist și spun cei ce au urmărit iredentismul maghiar, râvneau la Transilvania. Și nu e greu să nu le dai dreptate, pentru că ungurii au dezvelit atunci, în semn de respect, statuia unui general american care susținea dreptul Ungariei de a nu se conforma ultimatimului Antantei de a se retrage din Ardeal pe linia Franchet D Esperey. Adică redeschideau problema care se va acutiza în 25 martie 1990 la Târgu Mureș.
Căderea Zidului Berlinului - 9 noiembrie 1989
La 9 noiembrie 1989 cădea Zidul Berlinului iar la 10 noiembrie, Todor Jivkov era demis din interior în Bulgaria. Să nu uităm că la 23 octombrie 1989, deci cu o lună aproape înainte de Congresul XIV, Budapesta renunța la doctrina partidului unic, implicit la comunism. Egon Krenz îl înlocuise pe Honecker la 17 octombrie 1989. În septembrie 1989, refugiații din RDG plecați în vacanță în Polonia și Cehoslovacia au ajuns în RFG cu trenuri speciale iar Austria și Ungaria demontaseră fortificațiile de la granița lor.
Românii râdeau amar auzind la 25 noiembrie 1989 poanta lui Ceaușescu despre răchită, micșunele, capitalism, în timp ce ei auziseră la Europa Liberă că Europa de Vest era deja liberă de comunism...
Epilog....
La 6 decembrie 1989, Președintele Franței Francois Mitterand, vizita URSS și avea convorbiri cu Mihail S Gorbaciov la Kiev. Era la trei zile de la întâlnirea URSS-SUA din Malta de pe crucișătorul Maksim Gorki și la două zile de la ultima vizită a lui Ceaușescu la Moscova din 4 decembrie 1989. Devenise clar că realizările atât de titrate la Congresul XIV erau numai de fațadă...
Sursa foto: Descoperă.ro