Confruntări la Teheran în contextul prăbuşirii monedei naţionale. Guvernul vrea să limiteze schimburile valutare ilegale

Confruntări la Teheran în contextul prăbuşirii monedei naţionale. Guvernul vrea să limiteze schimburile valutare ilegale

Principalul bazar din Teheran a fost închis astăzi de către autorităţile iraniene care şi-au înăsprit controalele în încercarea a limita schimburile valutare ilegale şi să oprească astfel prăbuşirea monedei naţionale, în timp ce intervenţia poliţiei în centrul capitalei, unde se află principalele case de schimb valutar, a generat proteste şi a dus la confruntări.

Agenţia semioficială Mehr a relatat că bazarul - un centru comercial tradiţional din capitala Iranului - a fost închis din motive de securitate.

Sute de poliţişti au fost trimişi în cartierul Ferdossi, în special pentru a-i reţine pe cei care schimbă ilegal valută. Forţele de ordine au dispus închiderea tuturor magazinelor din cartier.

Poliţiştii au fost atacaţi cu pietre de protestatarii pe care îi urmăreau, potrivit martorilor. Mai multe persoane au fost arestate, în timp ce câteva coşuri de gunoi au fost incendiate. Manifestanţi s-au strâns şi în faţa sediului băncii centrale, cerând demisia guvernatorului. Poliţia a intervenit pentru a-i dispersa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile iraniene se confruntă cu o nemulţumire publică tot mai mare din cauza deprecierii monedei naţionale, rialul, şi a creşterii preţurilor, cauzate parţial de sancţiunile occidentale legate de programul nuclear al Teheranului.

Rialul iranian a atins marţi un nou minim istoric faţă de dolar.

Într-un an, de la înăsprirea sancţiunilor petroliere şi bancare de către comunitatea internaţională, rialul s-a depreciat cu peste 80%, iar inflaţia din Iran a explodat