Guvernul ucrainean şi separatiştii proruşi s-au acuzat reciproc de această escaladare, în principal în regiunea Doneţk, aflată sub controlul rebelilor.

Un lider rebel de la Doneţk a declarat că militarii au ucis 15 persoane, inclusiv un număr neprecizat de civili, în timpul unor confruntări care au durat şapte ore.

"Partea ucraineană este autoarea unei provocări. Ea a deschis focul asupra poziţiilor noastre pe întregul front", a declarat Vladimir Kononov, un reprezentant al "republicii populare" de la Doneţk (DPR), citat de agenţia rusă Interfax.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia de aceste violenţe, afirmând că "Rusia a încălcat din nou, astăzi (miercuri), acordul de armistiţiu". "Teroriştii săi au început o operaţiune militară", a subliniat el.

Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lîsenko, i-a acuzat pe rebeli că au lansat un atac cu scopul de a avansa în zone din regiune aflate sub controlul Guvernului.

În regiunea vecină Lugansk, un cuplu de bătrâni a fost ucis miercuri, după ce maşina la bordul căreia se afla a fost lovită de un obuz de mortieră într-o zonă aflată sub controlul Guvernului, la aproximativ 20 de kilometri de linia frontului, a anunţat guvernatorul Ghenadii Moskal într-un mesaj postat pe site-ul său.

Guvernul Statelor Unite a acuzat Rusia de aceste atacuri, subliniind că Moscova "poartă responsabilitatea directă a ceea ce se întâmplă".

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, a declarat că atacurile au fost comise de partea ucraineană a liniei armistiţiu, de către "forţe ruse şi separatiste (proruse) combinate".

"Se pare că au folosit rachete (de tip) Grad şi alte tipuri de armament greu, care ar fi trebuit să fie retras potrivit planului (de pace) de la Minsk, din februarie", a declarat Harf.

Ea a adăugat că separatişti proruşi ar fi ucis o persoană şi că alţi 20 de ucraineni au fost răniţi. Ea a citat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) ca una dintre sursele informaţiilor despre victime.

Eventuale tentative de cucerire a unor noi teritorii ucrainene vor fi întâmpinate cu noi sancţiuni, a avertizat ea.

"Vom continua să impunem costuri suplimentare şi purtăm aceste discuţii intern, desigur, şi cu partenerii noştri", a declarat Harf.

Peste 6.400 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictului armat, în aprilie 2014, potrivit ONU.

Rebeliunea din cele două regiuni estice ale Ucrainei a izbucnit după ce fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere în urma unor proteste sângeroase, la Kiev.

 

Te-ar putea interesa și: