Confruntarea americană: Polemistul Trump a pierdut bătălia cu fosta primă doamnă Clinton | PULSUL PLANETEI

Confruntarea americană: Polemistul Trump a pierdut bătălia cu fosta primă doamnă Clinton | PULSUL PLANETEI

Am așteptat cu înfrigurare prima confruntare între candidații prezidențiali în SUA, care se anunța definitorie pentru perspectiva campaniei electorale.

 Dacă polemistul Trump reușea să o îngenuncheze pe fosta primă doamnă Clinton, rezultatul era discutabil. Deși nu a trecut niciodată de contracandidata sa democrată în sondaje decât episodic și în anumite case de sondare, Donald Trump a avut salturi și oscilații care l-au adus mai sus decât s-ar fi așteptat cineva. Trezind o Americă dormindă de cetățeni albi cu pregătire medie spre joasă, locuind în regiuni rurale ale Americii profunde de unde nu au călătorit decât în orașul vecin, aceștia nu au votat niciodată și rebeliunea antisistem a lui Trump i-a răscolit prin mesaj și-i aduce la vot.

La fel cum se întâmplă și cu bărbații albi heterosexuali care, în orice job, pierd în fața oricărei minorități cotată mai bine de discriminarea pozitivă a establishmentului american. Să nu mai vorbim despre larga categorie a leadershipului tradițional american alb care a pierdut partida de ceva timp în favoarea minorităților la conducerea SUA, o Americă ce nu mai poate fi dominată ca până la Martin Luther King. WASP-ul tradițional (White Angloamerican Straight Protestant) a văzut în Trump un bun purtător de mesaj răscolind emoțiile și vechea tradiție din vestul îndepărtat cucerit cu arma în mână, cu produse ieftine, resurse și cu calea ferată.

Ei bine, calculele inițiale arătau câteva posibilități pentru victoria lui Trump în primul rând la votul popular: noii votanți, mesajele tari care să trezească America, dar mai ales confruntările directe în care marele polemist pe care nu-l mai atinge nimic urma să o tăvălească pe doamna Clinton în cuvinte fără menajamente. Singura preocupare era ca bădărănia să nu determine cumva o atragere a simpatiei publice plecată spre victima tratamentului ireverențios al lui Trump. Ei bine, luni spre marți noaptea nu am văzut nimic din toate astea. Nu tu un Trump triumfător, călare pe rivala sa, prezentând capul inamicului către public, nu tu o Hillary Clinton răvășită, pierdută sau dominată de adversarul său. Un mit a fost spulberat, și chiar dacă a fost o confruntare urâtă, cu numeroase polemici și suprapuneri, întreruperi și schimbări de teme, rezultatul a fost unul neașteptat: candidatul democrat și-a surclasat adversarul fără drept de apel. O arată sondajele care marchează la 62% câștigul doamnei Clinton în prima confruntare pentru Prezidențiale.

Venind din spate, de la un procent inferior, Donald Trump va avea dificultăți majore să recupereze. Vor mai fi ocazii, vor mai fi confruntări, dar frica unui forfait e demult apusă după episodul de ieri, urât, trebuie să o spunem, dar revelator. Ce ar trebui să inventeze staff-ul lui Trump ca să-l împingă spre câștig? Nu știu. De urmărit. Totuși e de notat că, la capitolul electori, doamna Clinton stă de departe cel mai bine, doar un accident de parcurs afectându-i zestrea de susținători. Să ne lămurim: cursa electorală e departe de a fi câștigată! Mai e o lună și jumătate, două, poate mai multe confruntări, și multe alte instrumente de parcurs. Totuși, reuniunea de ieri a ridicat multora o piatră de pe inimă. Nu, Hillary Clinton nu e bătută în confruntarea directă, din contra, e în față și amenință să-și crească zestrea de voturi față cu un Trump părăsit de idei și repetitiv, fără capacitatea de a mai puncta, în ciuda cantității incredibile de minciuni pe oră pe care a putut să o spună.

Acum sunt alte instrumente care pot acționa. Nu știm încă starea sănătății doamnei Clinton și capacitatea sa de a susține campania până la final. Nu știm cum arată suita atacurilor murdare și mapa cu gunoaie ce-i pot fi aruncate în cap. Nu se știe câte instrumente ilegale mai sunt utilizabile împotriva sa direct, de către contracandidat, de către instituțiile statului american sesizate cu cazuri de virtuale ilegalități de invesigat sau mai ales hackerii din portofoliul prietenului rivalului său, Vladimir Putin, cu șansa lansării în piață a unor noi mizerii.

Cert este că în aceeași perioadă, James Clapper, șeful comunității de informații americane, a anunțat, după discuția purtată cu staff-urile celor doi candidați, că America va avea o continuitate indiferent de câștigător și că echipele sunt alcătuite din profesioniști capabili să asume conducerea Americii alături de oricare dintre candidați.