Conflictul dintre Franța și Turcia e la apogeu. Ce urmează

Conflictul dintre Franța și Turcia e la apogeu. Ce urmează

Invectiva lui Recep Tayyip Erdogan nu a trecut fără reacţie în contextul dramatic al asasinării lui Samuel Paty. Emmanuel Macron a replicat direct, sâmbată, la noile atacuri ale omologului său turc şi l-a rechemat la Paris pe ambasadorul Franţei, un gest diplomatic rar.

Nouă creştere a tensiunii între preşedintele francez şi omologul lui turc: Emmanuel Macron a decis, sâmbătă, 24 octombrie, să-l recheme pe ambasadorul Franţei în Turcia. Acest gest diplomatic rar are loc după ce Recep Tayyip Erdogan a pus la îndoială "sănătatea mintală" a preşedintelui francez din cauza atitudinii acestuia faţă de musulmani, pe fondul contextului dramatic al asasinării lui Samuel Paty.

O premieră nedorită în istoria relaţiilor diplomatice franco-turceşti

Palatul Élysée a denunţat pentru AFP afirmaţii considerate "inacceptabile" ale preşedintelui turc, dar de asemenea a notat "lipsa de mesaje de condoleanţe şi de sprijin din partea preşedintelui turc după asasinarea lui Samuel Paty", la o săptămână după decapitarea profesorului de către un islamist în apropiere de Paris.

Mânia franceză se traduce prin rechemarea imediată a ambasadorului Franţei la Ankara, se pare că pentru prima dată în istoria relaţiilor diplomatice franco-turceşti. Gestul, spune anturajul lui Emmanuel Macron, se vrea "un semnal foarte puternic".

Ne puteți urmări și pe Google News

Precedenta rechemare a unui ambasador al Franţei "pentru consultări", potrivit expresiei consacrate, datează din februarie 2019, pentru a protesta contra unei întâlniri între Luigi di Maio, atunci viceprim-ministru italian, şi Veste galbene.

"Insultele şi provocările lui Erdogan"

Încă din noiembrie anul trecut, preşedintele turc a pus în discuţie sănătatea mintală a lui Emmanuel Macron, ca o replică la afirmaţiile preşedintelui francez privind "moartea cerebrală" a NATO, invitându-l să-şi "examineze propria moarte cerebrală". "Insulte şi provocări ale lui Erdogan, am avut aproape în fiecare săptămână în vara asta", se recunoştea în anturajul preşedintelui Macron. Ceea ce pare că s-a schimbat de această dată este "contextul".

Pe plan internaţional, se subliniază, "liniile s-au deplasat. I-am sensibilizat pe partenerii europeni la riscul pe care îl reprezintă Erdogan" în Mediterana de Est, în conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia, în Libia sau în Siria.

În Franţa mai ales, atentatul de la Conflans Sainte-Honorine a determinat executivul să accentueze iniţiativa deja începută contra islamului politic, provocând furia liderului turc islamo-conservator.

"Voinţa de a aţâţa ura"      

În urmă cu două săptămâni, Recep Tayyip Erdogan denunţase ca pe o provocare declaraţiile omologului său francez privind "separatismul islamist" şi necesitatea de a "structura Islamul" în Franţa, în timp ce executivul îşi prezenta viitorul proiect de lege pe această temă.

El a recidivat sâmbată într-un discurs televizat: "Tot ce se poate spune despre un şef de stat care tratează milioane de membri ai comunităţilor religioase în acest fel este: mergeţi mai întâi să vă faci examene de sănătate mintală".

Pentru Palatul Élysée, "excesul şi grosolănia" Ankarei sunt mai puţin de acceptat ca oricând, la două zile după ceremonia de omagiere a lui Samuel Paty la Sorbona.

În alocuţiunea sa de joi seara, Emmanuel Macron promisese că Franţa va continua să susţină caricaturile. De atunci, potrivit anturajului preşedintelui, "turcii difuzează un fel de propagandă absurdă, de exemplu că preşedintele a decis să facă proiecţii pe clădirile publice cu caricaturile lui Mahomed.

Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a denunţat "o voinţă" manifestată de Turcia "de a aţâţa ura" contra Franţei şi a preşedintelui său, Emmanuel Macron, şi a subliniat că ambasadorul se va întoarce la Paris "pentru consultări" de duminică.

Ministrul afacerilor externe, aflat în avionul care îl ducea spre Mali, a criticat dur "un comportament inadmisibil, mai ales din partea unei ţări aliate".

"În absenţa oricărui semn oficial de condamnare sau de solidaritate a autorităţilor turce după atentatul terorist de la Conflans Sainte-Honorine, se adaugă acum, de câteva zile, o propagandă plină de ură şi calomnioasă contra Franţei", a declarat Jean-Yves Le Drian într-un comunicat.

Tensiuni Franţa-Turcia în mai multe dosare

Apelurile la boicotarea produselor franceze se înmulţesc, pe de altă parte, de vineri în mai multe ţări arabe ca reacţie la discursul prezidenţial de la Sorbona. În opinia Parisului, "Există o campanie islamistă contra Franţei. Ea este organizată, nu este rezultatul unei întâmplări şi emiţătorii sunt în mare măsură turci".

 

Furie în Orientul Mijlociu după afirmaţiile lui Emmanuel Macron privind caricaturile

Pe fond, de la tensiunile din Mediterana la conflictul din Libia, trecând prin înfruntările din Nagorno Karabah, multe dosare opun în prezent Parisul şi Ankara.

Palatul Élysée a cerut din nou "ca Turcia să pună capăt aventurilor sale periculoase în Mediterana şi în regiune" şi denunţă "comportamentul iresponsabil" al Ankarei în Nagorno Karabah.

"Sunt stabilite exigenţele. Erdogan are două luni să răspundă. Vor trebui luate măsuri la sfârşitul acestui an", a declarat Palatul Élysée cu referire la Mediterana de Est.

https://www.france24.com/fr/france/20201024-l-ambassadeur-de-france-en-turquie-rappelé-après-une-nouvelle-attaque-d-erdogan

Traducere: Rador