Armata din Afganistan a primit ordinul să rămână în alertă după ce forţele pakistaneze au deschis focul asupra teritoriului afgan.

Ministerul Apărării afgan a declarat că şeful statului major al ţării a ordonat forţelor armate să răspundă cu toată puterea dacă atacurile de artilerie ale armatei pakistaneze continuă de-a lungul graniţei disputate dintre cele două ţări vecine.

Nouă civili au fost ucişi, inclusiv un copil, şi alţi 50 răniţi după ce armata pakistaneză a tras rachete asupra teritoriului afgan, potrivit comunicatului ministerului.

„Forţele aeriene şi forţele speciale au fost plasate în poziţie de alertă ridicată şi dacă atacurile cu rachete ale armatei pakistaneze continuă asupra teritoriului afgan, acestea se vor confrunta cu acţiunea de represalii a armatei afgane”, adaugă comunicatul.

Rachetele au căzut în zone rezidenţiale din districtul Spin Boldak în provincia Kandahar din sudul Afganistanului, în timp ce populaţia se pregătea să sărbătorească Eid al-Adha.

Oficiali de securitate pakistanezi au declarat că un protest împotriva închiderii graniţei pentru naveta zilnică a devenit violent în zona Chamman, de cealaltă parte a districtului Spin Boldak în provincia pakistaneză Baluchistan, dar nu s-a folosit muniţie reală.

Cu toate acestea, activiştii au acuzat forţele de securitate pakistaneze că au tras în protestatari şi au deschis focul asupra Afganistanului unde oamenii de asemenea protestau.

Frontiera afgano-pakistaneză lungă de 2.430 de kilometri a fost creată în 1893 între India de atunci britanică şi Emiratul Afganistan.

Lupte între statele vecine de-a lungul frontierei de facto cunoscute ca Linia Durand au loc rar, dar relaţiile sunt considerate tensionate, informează Agerpres.

Conflictul între cele două ţări a izbucnit deja în anul 1947, când a luat fiinţă statul pakistanez. Motivul? Afganistanul a refuzat să recunoască graniţa trasată arbitrar în secolul XIX de coloniştii britanici prin mijlocul teritoriilor locuite de paştuni, doar pentru a ţine lucrurile mai bine sub control.

Guvernul afgan din epocă a încercat să-i instige pe paştunii de dincolo de linia de demarcaţie la răscoală împotriva regimului de la Islamabad, dar fără succes. Astfel de tentative nu au reuşit de altfel nici până în ziua de azi.