Evenimentul Zilei > International > Conflict uriaș. Statele Unite, atacate de China! Gestul care a generat codul roșu
Conflict uriaș. Statele Unite, atacate de China! Gestul care a generat codul roșu

Conflict uriaș. Statele Unite, atacate de China! Gestul care a generat codul roșu

Statele Unite ”vor suporta toate consecințele” dacă vor vinde Taiwanului avioane multirol F-16V, a avertizat Ministerul de Externe de la Beijing. Acesta a precizat că tranzacția ar fi ”foarte dăunătoare” și ar încălca principiul ”o singură Chină”.

Declarația vine în contextul în care administraţia Trump a înştiinţat recent Congresul SUA că intenţionează să vândă avioane multirol Taiwanului, valoarea contractului fiind de 8 miliarde de dolari.

Tranzacția este controversată, în contextul în care Beijingul se opune vânzărilor de armament către Taiwan, considerând Taiwanul în continuare provincie chineză. În acest context, China a intensificat prezenţa militară în jurul insulei de când a fost instalat la Taipei preşedintele cu tendinţe separatiste Tsai Ing-Wen, care refuză să accepte politica oficială ”O singură China”.

Pe de altă parte, administraţia de la Washington oferă protecţie politică Taiwanului şi este principalul furnizor de echipamente militare al acestei țări. În plus, relaţiile dintre SUA şi China sunt deja tensionate din cauza conflictului comercial şi a crizei din Hong Kong.

”China va lua măsurile necesare pentru a-și proteja interesele în conformitate cu evoluția situației”, a declarat un purtător de cuvânt al MAE de la Beijing.

Sursa: stiripesurse.ro

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: