Declarația vine în contextul în care administraţia Trump a înştiinţat recent Congresul SUA că intenţionează să vândă avioane multirol Taiwanului, valoarea contractului fiind de 8 miliarde de dolari.

Tranzacția este controversată, în contextul în care Beijingul se opune vânzărilor de armament către Taiwan, considerând Taiwanul în continuare provincie chineză. În acest context, China a intensificat prezenţa militară în jurul insulei de când a fost instalat la Taipei preşedintele cu tendinţe separatiste Tsai Ing-Wen, care refuză să accepte politica oficială ”O singură China”.

Pe de altă parte, administraţia de la Washington oferă protecţie politică Taiwanului şi este principalul furnizor de echipamente militare al acestei țări. În plus, relaţiile dintre SUA şi China sunt deja tensionate din cauza conflictului comercial şi a crizei din Hong Kong.

”China va lua măsurile necesare pentru a-și proteja interesele în conformitate cu evoluția situației”, a declarat un purtător de cuvânt al MAE de la Beijing.

Sursa: stiripesurse.ro