Un număr de şase confederaţii patronale solicită Parlamentului să respingă modificările adoptate în Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor cu privire la Legea dialogului social nr. 62/2011 și invocă un tratament privilegiat pentru sindicate.
Organizaţiile patronale consideră că modificările aduse în Comisia parlamentară a Camerei Deputaţilor dezbină dialogul social dintre angajaţi şi patroni şi împiedică găsirea unor soluţii pentru crearea de locuri de muncă pentru numeroșii angajaţi care şi le-au pierdut în timpul pandemiei, se menţionează într-un comunicat remis luni de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Modificările aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011 în Comisia de Muncă reprezintă doar opiniile părţii sindicale, fără nicio preocupare pentru asigurarea unei reprezentări echitabile şi viabile. Este imperios necesar ca în timpul celei mai grave crize economice pe care România o traversează să facem eforturi concertate pentru asigurarea unui climat sănătos şi păstrarea locurilor de muncă, să nu asistăm la un proces dezechilibrat şi inoportun de legiferare, de natură să afecteze relaţiile între partenerii sociali. (...)
Pandemia ne-a adus 350.000 de șomeri
Modificările aduse în Comisia pentru muncă şi protecţie socială sunt de natură să dezbine părţile şi să destrame colaborarea reală dintre partenerii sociali prin forţarea dialogului social, în loc să încurajeze construirea încrederii pe baze solide. Iar asta se întâmplă în timp ce partenerii social ar trebui să lucreze împreună ca să găsească soluţii pentru cei 350.000 de angajaţi care şi-au pierdut locurile de muncă de la începutul crizei provocate de COVID 19 în România", se precizează în comunicatul remis de CNIPMMR.
Organizaţiile patronale apreciază că modificările aduse legii dialogului social creează false mandate de reprezentare pentru angajaţi. Acestea mai solicită Parlamentului să invite la discuţiile din cadrul Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor şi reprezentanţii patronatelor, pentru asigurarea unei dezbateri echitabile pentru ambele părţi.
Cer respingerea modificărilor la Legea Dialogului Social "Vă transmitem această scrisoare semnată de confederaţiile patronale reprezentative la nivel naţional prin care vă solicităm respingerea în plen a modificărilor aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011 adoptate în Comisia pentru muncă şi protecţie socială sau retrimiterea acesteia la Comisie, pentru ca după o dezbatere echitabilă şi judicioasă, să reprezinte interesele şi valorile tuturor celor implicaţi. (...) Având în vedere toate acestea, vă solicităm să analizaţi respingerea modificărilor aduse Legii Dialogului Social nr 62/2011, iar dacă acest lucru nu este posibil, retrimiterea acesteia la Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială pentru o discuţie echitabilă şi noi runde de negocieri, care să dea şanse egale tuturor părţilor implicate (…) ", conform comunicatului transmis de CNIPMMR.
Scrisoarea este semnată de preşedinţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Confederaţiei Patronale "Concordia", Uniunii Patronatelor din România "Business România", Confederaţiei Patronale din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România, Patronatului Naţional Român şi Uniunii Generale a Industriaşilor din România.