Conexiunea emoțională și atașamentul la bebeluși – Câteva observații de la BabyNeeds.ro

Atașamentul este legătura emoțională profundă dintre copil și persoanele, în mod normal, părinții, care acordă atenția, grija și iubirea necesară. La fel cum părinții simt o legătură puternică cu nou-născutul după naștere, copiii devin și ei atașați de părinți. Atașamentul are loc pe tot parcursul dezvoltării unui copil, începând în mod special din fragedă pruncie.

Atașamentul se dezvoltă odată cu răspunsul emoțional pozitiv la nevoile copilului în moduri calde, sensibile și consecvente. Acest lucru este deosebit de important atunci când bebelușul este bolnav, supărat sau în dificultate. Atașamentul se bazează, de asemenea, pe măsură ce mențineți o rutină zilnică cu copilul, bazată pe interacțiune, activități și îngrijire.

Atașamentul primar al unui copil se întâmplă de obicei destul de natural. Atunci când bebe plânge, acesta trebuie să primească ce are nevoie: hrănire, o îmbrățișare, o schimbare de scutec sau un legănat. În funcție de răspunsul pe care îl primește, bebe învață că poate avea încredere în părinte și depinde de părinte pentru confort și pentru a se simți în siguranță. Pe măsură ce părinții înțeleg ce comunică bebe, legătura dintre părinți și copil devine mai firească și mai sigură. 

Bebe trebuie să știe că părinții iubesc și sunt dedicați îngrijirii

Răspunsul părinților la nevoile bebelușului este cel mai bun mod de a demonstra că bebe este în siguranță și este iubit. Este importantă grija cu moderație, unde răspunsul părinților să nu fie de răsfăț excesiv deoarece va condiționa copilul să devină dependent de îngrijitori. Grija cu implicare foarte atentă este necesară atunci când e bolnav, supărat sau trece printr-un episod de frică.

Atașamentul implică doi oameni care interacționează, împărtășesc experiențe pozitive și se conectează la nivel emoțional. Așa cum răspundeți nevoilor lui bebe, astfel acesta va răspunde înapoi. Veți observa că devine mai ușor să fie mai liniștit, că își dorește apropiere, că reacționează favorabil chiar și de la distanță. Îmbrățișările, legănatul sau vorbirea cântată și dulce cu cel mic promovează un atașament sănătos.

Atașamentul primar al copilului se realizează de obicei cu mama, dar un copil trebuie să formeze atașament cu ambii părinți, inclusiv cu alte figuri parentale, bunicii sau frați mai mari. Deși copiii formează relații de atașament cu alți adulți care se ocupă de ei (cu îngrijitoarele de la creșă sau cu bona), legăturile cu părinții lor sunt cele mai importante. Bebelușii pot dezvolta un atașament cu mai mulți adulți importanți în viața lor, inclusiv cu îngrijitorii. Acest lucru nu afectează relația specială pe care o au copiii cu părinții lor.

De ce este important atașamentul?

Un atașament sigur este fundația emoțională care permite copilului să exploreze lumea cu încredere. Atașamentul este primul mod în care bebelușii învață să-și organizeze sentimentele și acțiunile lor, în raport cu persoanele care le acordă îngrijire și confort. Atașamentul este esențial pentru sănătatea emoțională pe termen lung.

Atașamentul sănătos va ajuta copilul să gestioneze situațiile din timpul dezvoltării, cum ar fi separarea de părinți (la grădiniță sau la școală), îl va ajuta să coopereze cu alți copii și să își dezvolte auto-controlul. Atașamentul ajută, de asemenea, copilul să învețe cum să aibă încredere în alți oameni, fiind o parte importantă a dezvoltării relațiilor sănătoase mai târziu în viață.

Cum știm că bebe dezvoltă un atașament sigur?

Semnele timpurii pe care le formează un atașament sigur sunt unele dintre cele mai mari recompense ale părinților:

  • La 4 săptămâni, bebelușul va răspunde la zâmbete cu expresie facială fericită sau cu mișcări sugestive
  • Până la 3 luni, răspunsul cu zâmbet va fi mult mai rapid
  • De la 4-6 luni, bebe se așteaptă să răspunzi cu alinare când e supărat
  • La 7 sau 8 luni, bebe va avea un răspuns special doar pentru părinte, când memoria vizuală arată o evoluție marcantă (ea poate fi, de asemenea, supărată de străini). De asemenea, bebe va învăța să răspundă mai bine stresului, furiei sau tristeții.

Dacă bebe nu răspunde în mod natural la stimuli ușori (zâmbete, cântece, legănat, joacă, contact vizual), sau nu manifestă interes pentru alte persoane, este recomandat un consult medical.

***

Confortul și siguranța lui bebe trebuie asigurate pe mai multe planuri, începând din camera lui până în călătorii. Echipa BabyNeeds.ro propune două produse esențiale confortului lui bebe, acestea fiind disponibile în magazinul online.

 

  1. Lionelo Patut pliant cu leganare Sven Plus Pink/Grey

Ideal pentru copii până la 15 kg, pătuțul Lionelo este prevăzut cu sistem de legănare pentru confortul lui bebe. Este dotat cu funcții interactive ce ajută la dezvoltarea copilului – muzică, vibrații, arcadă cu jucării și multe accesorii suplimentare.

 

  1. Lionelo Scaun auto copii 9-36 Kg Jasper cu Isofix Brown bebe

Scaunul Jasper este ideal pentru copii cu greutate cuprinsă între 9- 36 kg, fiind prevăzut cu protecție laterală la impact pentru securitate, spătar flexibil cu înclinare până la 10°, sistem de prindere ISOFIX și centură de prindere în 5 puncte. Realizat din velur, materialul de acoperire este rezistent, moale la atingere și ușor de curățat.

 

***

Magazinul online BabyNeeds.ro este o resursă majoră de articole pentru bebe, fiind una dintre destinațiile preferate ale părinților pentru shopping de produse pentru copii.

  • www.babyneeds.ro
  • office@babyneeds.ro
  • 0726.817.023