Evenimentul Zilei > International > Conducerea ziarului „Kommersant”, decapitată la presiunile Kremlinului
Conducerea ziarului „Kommersant”, decapitată la presiunile Kremlinului

Conducerea ziarului „Kommersant”, decapitată la presiunile Kremlinului

Redactorul şef al săptămânalului rus "Kommersant-Vlast", Maxim Kovalski, a fost demis de patronul ziarului pentru că a publicat pe prima pagină imaginea unui buletin de vot, însoţită de o inscripţie jignitoare la adresa premierului Vladimir Putin.

Ultimul număr al „Kommersant-Vlast” a fost dedicat presupuselor fraude de la alegerile legislative din Rusia, din 4 decembrie, în urma cărora partidul Rusia Unită a lui Putin câştigat cu un procent confortabil.
„Motivul concedierii mele este acest număr consacrat alegerilor, Dar pentru mine şi pentru conştiinţa mea, cred că am făcut ceea ce trebuia”, a afirmat Kovalski.

Fostul redactor şef consideră că puterea de la Kremlin a făcut presiuni asupra proprietarului ziarului, miliardarul Alicher Usmanov, pentru demiterea sa. Nu doar Kovalski a fost concediat, ci şi directorul gnéral al Kommersant-Holding, Andrei. Galiev, notează „Le Monde”.
Pentru a-şi justifica decizia, Usmanov a afirmat că anumite articole publicate în ultimul număr al ziarului au venit în contradicţie cu deontologia jurnalistică.

Miliardarul Usmanov este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia. El deţine, de asemenea, acţiuni la clubul de fotbal Arsenal din Londra.
Partidul Rusia Unită, care domină scena politică din Rusia de peste 10 ani, a obţinut în jur de 50 de procente la alegerile parlamentare din 4 decembrie, urmând să aibă o majoritate fragilă în Duma de Stat. Opoziţia şi analiştii de la Moscova susţin că scrutinul a fost fraudat şi cer repetarea alegerilor.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: