Conducerea ICR demisionează în bloc

Conducerea ICR demisionează în bloc

Curtea Constituţională a decis că trecerea Institutului Cultural Român în subordinea Senatului este constituţională.

Curtea Consti­tu­ţio­nală a decis marţi că Ordonanţa de Urgenţă 27/2012, prin care ICR a fost trecut din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului, este constituţională. După anunţarea deciziei, preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici a anunţat că va demisiona joi, împreună cu întreaga conducere a Institutului, după rezolvarea unor chestiuni de gestiune punctuală. ICR va funcţiona cu 500.000 de lei Ministerul Finan­ţelor a anunţat o tăiere a bugetului cu o treime. Finanţele au cerut ICR să se încadreze în bugetul de anul trecut, de 28,5 milioane, în condiţiile în care Institutul a cheltuit deja 29 milioane. Deci ICR va fi obligat să funcţioneze până la sfârşitul anului cu 500.000 lei (sic!). "ICR este transformat într-o agenţie naţională de propagandă", a declarat Patapievici. "Este vorba de o răfuială de tip politic cu nişte intelectuali neconvenabili actualei puteri", a spus şi Mircea Mihăieş, vicepreşedinte ICR. "Ideea Guvernului de a trece Institutul în subordinea Senatului a fost proastă şi foarte rea", a declarat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional. "Un lucru care mergea bine a fost anulat", e convins Caramitru."Parlamentul aservit escrocilor politici Ponta şi Antonescu a făcut un prim experiment de autoritarism", a declarat Mircea Cărtărescu. "Este un asasinat cultural plănuit şi executat cu cinism, repetiţia generală a asaltului asupra instituţiilor şi legilor la care am asistat luna aceasta şi care sper să se încheie cu înfrângerea puciştilor." CITIŢI ŞI:

  • Mircea Cărtărescu, despre "demolarea ICR": "Parlamentul aservit celor doi escroci politici a făcut un prim experiment de autoritarism"
  • CCR: Trecerea ICR de la Preşedinţie la Senat, constituţională. Horia Roman Patapievici va demisiona
  • Mircea Mihaieş, despre decizia privind ICR: "Ordonanţa, o răfuială de tip politic cu nişte intelectuali neconvenabili"
  • Scandalul ICR: Sute de organizaţii din Europa au trimis Guvernului o scrisoare de protest
  • The New York Times scrie despre protestele din Statele Unite şi Europa pornite de scandalul ICR