Condamnată pe nedrept. Povestea femeii care a stat 43 de ani în închisoare pentru o faptă pe care n-a comis-o

Condamnată pe nedrept. Povestea femeii care a stat 43 de ani în închisoare pentru o faptă pe care n-a comis-o Sandy Hemme. Sursa foto: Platforma X

O femeie din Missouri a stat 43 de ani în închisoare din cauza unei erori judiciare. Sandra Hemme a fost condamnată pentru o crimă pe care n-a comis-o.

Condamnată la închisoare pe viață

Femeia a fost condamnată la închisoare pe viață după ce a fost găsită vinovată pentru uciderea unei funcționare din St Joseph, Missouri. Vineri, 14 iunie, un judecător a decis că vinovat de comiterea crimei este un polițist, condamnat la închisoare pentru alte infracțiuni, dar care a murit între timp.

Din cauza acestei erori judiciare, Sandra Hemme a stat în închisoare vreme de 43 de ani. Decizia instanței vine în contextul în care avocații femeii închise pe nedrept au prezentat argumente în favoarea acesteia.

Astfel, Hemme a devenit femeia cu cea mai lungă condamnare pe nedrept din istoria SUA. „"Suntem recunoscători Curţii pentru că a recunoscut grava nedreptate pe care doamna Hemme a îndurat-o timp de peste patru decenii", au declarat avocaţii ei într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News
Închisoare

Penitenciar. Sursa Foto: Arhiva EVZ

A stat 43 de ani în spatele gratiilor

Pentru a evita pedeapsa capitală, Hemme a pledat vinovată. Cu toate acestea, condamnarea ei a fost respinsă la apel. În 1985, femeia este condamnată din nou, după un proces care a durat o singură zi. Singura probă prezentată de acuzare a fost, de fapt, propria mărturie.

Într-un document de 147 de pagini, avocații au precizat că instanța nu a reținut declarațiile contradictorii, deși Hemme era pacienta unui spital de psihiatrie. Când a fost condamnată la închisoare, Hemme urma un tratament pentru halucinații auditive și consum de droguri.

Avocații au mai precizat că femeia a oferit declarații contradictorii în timp primea tratament cu medicamente antipsihotice. „În unele momente, ea era atât de puternic medicamentată încât nu putea nici măcar să îşi ţină capul ridicat şi era legată şi legată de un scaun", au declarat avocații.

, închisoare

Închisoare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Închisoare pe nedrept

Autoritățile ar fi ascuns dovezi care legau crima de Michael Holman, un ofițer de poliție. Camionul acestuia a fost reperat în apropierea locului crimei, iar în geanta lui au fost găsiți o pereche de cercei care i-ar fi aparținut victimei.

Între timp, Holman a ajuns la închisoare, dar pentru fraudă spargeri. În 2015 adevăratul criminal a murit. În decizia de vineri, judecătorii au scris că „niciun fel de dovadă în afara declaraţiilor nesigure ale doamnei Hemme nu o leagă de crimă. Mai mult, declarațiile au fost date în timp ce Hemme se afla în criză psihiatrică și în dureri fizice, potrivit theguardian.com.