Concursul republican „Pedagogul Anului” se desfășoară după un nou regulament

Concursul republican „Pedagogul Anului” se desfășoară după un nou regulament Dan Perciun. Sursa foto: Facebook

În premieră etapa republicană a Concursului „Pedagogul anului”, organizată de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în perioada 15-30 aprilie 2024, se desfășoară în baza unui nou Regulament de concurs, aprobat recent de Guvernul moldovean. Pentru prima dată, candidații care predau diferite discipline școlare și optează să obțină titlul „Profesorul anului” concurează pe 4 arii curriculare diferite: Limbă și comunicare; Matematică și Științe; Educație socioumanistică; Arte, Tehnologii și Sport, informează ministerul de resort.

Pentru concursul „Pedagogul Anului” candidații au susținut trei probe practice la etapa republicană

În acest an, pentru titlul „Profesorul anului” concurează 23 de cadre didactice din învățământul gimnazial și liceal, pentru titlul „Învățătorul anului” –  17 cadre didactice din învățământul primar, iar pentru titlul „Educatorul anului” – 14 cadre didactice din învățământul preșcolar.

În baza noului Regulament, candidații au susținut trei probe practice la etapa republicană. Proba orală, cu tema ,,Inteligența profesională” a inclus rezolvarea unei situații didactice și a unui studiu de caz, proba „Ora publică”, a constat în realizarea unei lecții cu elevi necunoscuți și proba „Masterclass” s-a desfășurat într-un grup de zece cadre didactice și a constat în realizarea unui training sau atelier de formare pentru pedagogi. Probele de concurs au avut loc în mai multe instituții de învățământ general din municipiul Chișinău.

Zeci de elevi din Bacău, lăsați în frig pentru că au întârziat. Părinții se revoltă. Sursa foto pedagogicbacau

Concursul „Pedagogul Anului” este la cea de-a 18-a ediție

În baza rezultatelor Concursului, câștigătorii vor beneficia de premiile I, II și III în valoare de 50 000 lei, 25 000 lei și respectiv 15 000 lei pentru categoriile „Învățătorul anului” și „Educatorul anului” și pentru fiecare dintre cele patru arii curriculare de la categoria „Profesorul anului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, laureaților concursului li se acordă diploma Ministerului Educației și Cercetării și gradul didactic următor celui pe care îl dețin sau li se confirmă gradul didactic superior pentru cadrele didactice deținătoare ale gradului didactic superior.

Concursul „Pedagogul Anului” este la cea de-a 18-a ediție și are drept scop promovarea modelelor de cadre didactice, încurajarea performanței, schimbul de bune practici în educație și valorificarea profesorilor dedicați sistemului educațional.