Evenimentul Zilei > Social > Concurs scandalos la Spitalul Floreasca pentru fruncția de manager. Comisia a făcut tot pentru a favoriza un anume candidat
Concurs scandalos la Spitalul Floreasca pentru fruncția de manager. Comisia a făcut tot pentru a favoriza un anume candidat

Concurs scandalos la Spitalul Floreasca pentru fruncția de manager. Comisia a făcut tot pentru a favoriza un anume candidat

Situație scandaloasă la recentul concurs pentru postul de manager al Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București. Unul dintre candidați a fost respins la proba de dosare pe motiv că adeverința medicală nu era bună, deși în momentul depunerii actelor nimeni nu a avut obiecții.

În viziunea celor de la Floreasca un tânăr doctor în management spitalicesc, care a inventat o matrice de calcul a riscului în sistemul sanitar, dublu Campion European la șah, vorbitor de nouă limbi și fost manager al Institutului de Cardiologie din Timișoara se pare că nu e apt să conducă un spital. Candidatul Ranko Szuhanek, căci despre el este vorba, a prezentat la dosarul de concurs o adeverință de la medicul de familie, care îl declară ”clinic sănătos”, iar dosarul său a fost respins fără explicații. Ulterior, când acestea au fost cerute, răspunsul celor de la Floreasca a fost că au găsit o ”problemă”: aceea că pe document nu scrie că e ”apt”, invocând un ordin al MS.

Dosar respins fără explicații

Concursul pentru funcția de manager la Floreasca a fost anunțat pe 21 iulie, pe site-ul spitalului.

Pe 11 august, Rankos Szuhanek a fost primul candidat care depus dosarul (termen limită fiind 21 august). Actele au fost verificate la secretariat, s-a conchis că e totul în regulă, și s-a semnat un proces-verbal de predare – primire.

La concurs s-au mai prezentat doi candidați: actualul interimar, chirurgul Claudiu Turculeț (n.r. care, în final, a și câștigat concursul, după scoaterea din joc a contracandidaților) și Ozana Maria Mincu.

Facem precizarea că Turculeț a ocupat ilegal funcția de manager interimar în ultimele cinci luni, el fiind numit din 7 septembrie 2016. Conform Legii Sănătății Publice 95/ 2006 art. 177, alin. 6 – ”Managerul interimar şi ceilalţi membri ai comitetului director interimar se numesc în condiţiile prevăzute la alin. (5), până la revocarea unilaterală din funcţie, dar nu mai mult de 6 luni”.)

Pe 22 august Comisia de Concurs a decis respingerea contracandidaților lui Turculeț, fără explicații, informația fiindu-le adusă la cunoștință pe site-ul spitalului.

A doua zi, la ora 10,50, Szuhanek a făcut contestație. La ora 12,45, Comisia de Soluționare a Contestațiilor i-a respins-o. La ora 16,00 Comisia a publicat soluția pe site.

Explicațiile halucinante

Dosarul lui Szuhanek a fost respins pe motiv că pe adeverința medicală scria că e ”clinic sănătos”, în loc de ”apt medical”!

”În urma analizei celor contestate și a dosarului de înscriere la concurs, Comisia de Soluționare a Contestațiilor menține soluția formulată de către Comisia de Concrus și respinge contestația candidatului Dr. Ec. Szuhanek Ranko în temeiul art. 12 lit. h din OMS 1520 / 2016” – este răspunsul formulat de secretarul Comisiei, dr. Sorana Cornelia Lixandru Dohotariu, pe 23 august, menținut și în explicațiile solicitate de EVZ.

  Interpretare

Citind articolul citat din OMS 1520 (”o adeverință din care să rezulte că este apt medical, fizic și neuropsihic”) dar și regulamentul de concurs, vedem că e vorba doar de interpretarea unui act normativ: niciunde nu se avansează un model tip de adeverință medicală, sau faptul că dovada că titularul e sănătăs fizic, medical și neutopsihic trebuie certificat, pe fiecare categorie în parte, de specialiști în domeniu. Toți medicii consideră sintagmele sinonime, fiind vorba strict de o formulare a aceluiași lucru, de o interpretare personal a literei legii, certificând că persoana în cauză e sănătoasă și întreagă la minte.

 Mai mult, numeroși manageri sau directori medicali de spitale din țară au confirmat pentru EVZ, că s-au prezentat la concursurile aferente posturilor cu adeverințe similare emise de medicul de familie sau de medical instituției (dacă erau cadre medicale), fără să fie vreo problemă. Cu o adeverință similară s-a prezentat și Szuhanek când a câștigat concursul de manager la Institutul de Cardiologie.

Medici de familie au confirmat de asemenea, pentru EVZ faptul că dacă o instituție dorește o anume formulare pe adeverință, notifică asupra acestui aspect candidatul care are ocazia să reface actul pentru a corespunde din toate punctele de vedere; ceea ce la Spitalul Floreasca nu s-a dorit din start.   

Cine este Ranko Szuhanek

Economist de profesie, timișoreanul Ranko Szuhanek are, la 43 de ani, un doctorat în Management spitalicesc, și a activat bună parte din carieră în domeniul  medical. Între 1997 – 2008 a fost auditor intern la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș”, iar apoi, între 2008 – 2013 a deținut funcția de manager al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Ranko Szuhanek vorbește nouă limbi și e dublu Campion European la șah.

Nu în ultimul rând, este inventatorul unui sistem de analiză a riscului menit să scoată din colaps un sistem sanitar problematic, cum este cel din România. Szuhanek a inventat o matrice matematică de calcul și analiză a riscului marilor spitale. Cu toate acestea, Comisia de Concurs de la Floreasca nu a vrut să audă de el.  

”Pentru mine este clar faptul că se fac concursuri de ochii lumii. Sunt, de fapt, concursuri de casă, menite să asigure posturile celor care ”merită””, susține dr. ec.Ranko Szuhanek. 

Amintim că acum două luni, concursul de manager la Spitalul Universitar București s-a anunțat cu numai două săptămâni înainte, și s-a dat într-o zi de sâmbătă la ora 13,00, situație care a făcut aproape imposibilă prezentarea la concurs a celor  din exterior.  ”Anul trecut am intenționat din nou să dau concurs la Floreasca, dar s-a anulat cu o zi înainte, iar la Spitalul Universitar, la fel, s-a anulat, cu o zi înainte, fără nicio explicație. E a treia oară când mă prezint la un concurs fără să mi se dea posibilitatea de a-mi prezenta proiectul. E clar că la conducerea unui astfel de spital primează alte interese și nu e loc pentru cineva profesionist”, a mai declarat pentru EVZ dr.ec. Ranko Szuhanek.