Evenimentul Zilei > International > Concesiile NUCLEARE ale lui Obama: Iranul poate fabrica BOMBA ATOMICĂ în doar câteva luni! Israelul FIERBE
Concesiile NUCLEARE ale lui Obama: Iranul poate fabrica BOMBA ATOMICĂ în doar câteva luni! Israelul FIERBE

Concesiile NUCLEARE ale lui Obama: Iranul poate fabrica BOMBA ATOMICĂ în doar câteva luni! Israelul FIERBE

Barack Obama și-a dorit enorm să încheie acordul nuclear cu Iranul, pe care îl consideră „perla coroanei” politicii sale externe. Însă, pentru a urgenta finalizarea tratatului înainte de încheierea mandatului, Obama pare să fi făcut regimului islamist de la Teheran niște concesii uluitoare, care au fost ascunse opiniei publice.

Într-un discurs pe 4 august, la Pentagon, președintele Obama spunea despre acordul cu Iranul că „a funcționat exact așa cum am spus că se va întâmpla” și chiar că „oficiali israelieni din sectorul Apărării se află în spatele încheierii acordului”, iar Iranul nu mai are capacitatea de a dezvolta o armă nucleară pe termen scurt”.

Hillary Clinton încearcă să capteze pentru propria sa campanie prezidențială capitalul acordului cu Iranul. De la tribuna Convenției Democrate, care i-a acordat nominalizarea pentru Casa Albă, ea a declarat:

„Am stopat programul nuclear al Iranului fără să tragem un singur foc.”

Aceste comentarii entuziaste ale tandemului Obama – Cliton au stârnit furtună la Tel Aviv. Ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat vineri:

„Conducerea departamentului de Apărare al Israelului crede că aceste acorduri au vreo valoare doar dacă se bazează pe lucruri reale. Nu au nici o valoare dacă realitățile din teren sunt opuse celor pe care acordul se bazează.”

Mai mult, Lieberman a comparat acordul cu cel încheiat cu naziștii, la München, în 1938, care i-a permis lui Hitler anexarea Sudeților, aparținând Cehoslovaciei:

„Acordul de la München nu a împiedicat Al Doilea Război Mondial și Holocaustul, tocmai pentru că premisa lui de bază, că Germania nazistă ar putea fi partener la un asemenea tratat, a fost incorectă și pentru că liderii lumii din vremea respectivă au ignorat declarațiile brutale ale lui Hitler.”

La jumătatea lunii iulie, Associated Press a dat publicității părți din acordul nuclear cu Iranul, ținute secrete până acum, și care demonstrează că Teheranul beneficiază de condiții mult mai avantajoase decât s-a crezut.

Documentele dezvăluite de AP, care reprezintă o anexă la Acordul nuclear cu Iranul (dar parte integrantă a acestuia), arată că rigorile tratatului vor începe să fie înlesnite după zece ani, deși înțelegerea este făcută pentru 15 ani.

Mai mult, potrivit AP, documentele arată că Iranul poate instala mii de centrifuge, de cinci ori mai multe decât cele pe care le deține acum, și care ar permite reluarea îmbogățirii uraniului într-un ritm mult mai alert decât înainte de semnarea Acordului.

Pe de altă parte, site-ul israelian de intelligence Debka afirmă că Iranul a ascuns de inspectorii AIEA mii de centrifuge moderne (unele importate din Germania și Pakistan, altele modernizate din modele mai vechi) și care sunt capabile ca, în condițiile în care Iranul decide să pună capăt Acordului, să îmbogățească suficient uraniu pentru realizarea unei bombe atomice în doar câteva luni!


Administrația Obama a încercat să minimalizeze importanța dezvăluirilor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat:

„Ca depre orice alt presupus document, nu pot face comentarii despre acesta, acum.”  

Însă, Teheranul a recunoscut implicit autenticitatea documentului prezentat de AP. Purtătorul de cuvânt al Organizației pentru Energie Atomică a Iranului (OEAI), Behrouz Kamalvandi a declarat:

„Părțile din document publicate erau confidențiale și trebuiau să rămână așa.”

Iar directorul OEAI, Ali Akbar Salehi, a afirmat:

„Nu intenționăm să facem cunoscut public acest plan, iar acțiunea AIEA (de a permite scurgerea informațiilor – n.r.) reprezintă o încălcare a acestei înțelegeri.”

Mai mult, Salehi a amintit că Acordul nuclear stipulează că dacă una dintre părți îl încalcă, atunci Iranul are dreptul să reia îmbogățirea uraniului la uzina de la Natanz, în maximum 45 de zile, și la o capacitate mai mare decât înainte de semnarea Acordului.

Cuvintele lui Salehi se fac ecoul declarațiilor ayatollahului Ali Khamenei, care repetă de câte ori are ocazia că Statele Unite violează acordul nuclear.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.