Concediul paternal este considerat vechime în muncă. Ce se schimbă la calcularea pensiei

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Perioada de concediu paternal este considerată vechime în muncă, potrivit unui act normativ aprobat de Guvern. Angajatorii sunt obligați să acorde acest tip de concediu, la cererea salariaților.

Guvernul a decis recent, printr-o ordonanță de urgență, că perioada de concediu paternal este considerată vechime în muncă, serviciu și specialitate. Acest lucru înseamnă că această perioadă este luată în calcul la pensie, dar și la cordarea indemnizației de șomaj.

Drept recunoscut de lege

Potrivit OUG 117/2022, un angajat poate primi 10 zile lucrătoare de concediu paternal. Până la adoptarea acestui act normativ, perioada de concediu paternal era de doar cinci zile. Pentru a beneficia de drept, destinat îngrijirii copilului, este obligatoriu ca tatăl să fie asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat.

„Perioada respectivă va fi luată în calcul atât în privința pensiei, cât și pentru stabilirea perioadelor privind acordarea unor drepturi legate de vechimea în specialitate sau serviciu, în funcție de profesie.

Altfel spus, concediul paternal nu va diminua perioada privind stagiul de cotizare avut în vedere în cazul asigurărilor sociale și de șomaj, iar pentru specialitate și/sau serviciu nu se va considera întrerupere de contract.

Perioada în care salariatul beneficiază de concediu paternal reprezintă vechime în muncă și se va regăsi în extrasul din Revisal și în adeverința eliberată, la cerere sau la încetarea contractului de muncă, de către angajator”, a precizat consilierul juridic Dan Năstase, potrivit avocatnet.ro.

Sancțiuni pentru angajatori

Guvernul a reglementat și procedura de acordare a concediului paternal. Măsura este obligatorie pentru toți angajatorii, însă doar cei care funcționează ca persoane juridice pot fi sancționați dacă nu se conformează. Pentru aceștia sunt prevăzute amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei. Angajatorii care funcționează ca persoane fizice scapă momentan de sancțiuni, dat fiind că legea nu prevede nimic în cazul lor. Autoritățile au anunțat însă că vor remedia această eroare din actul normativ.

Amenda poate fi acordată atât pentru refuzarea cererilor de concediu paternal, cât și pentru neîndeplinirea obligației de a informa salariații despre existența acestui drept.