Propunerea legislativă inițiată de senatorii PNL pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale a primit votul unanim al membrilor comisiilor reunite de Muncă și Buget - Finanțe din Senatul României în cadrul ședinței desfășurate.
Impozitul pe concediul medical a fost introdus de Guvernul PSD-PNL. Mai exact, la finalul anului trecut, Guvernul a luat decizia de a impune o taxă suplimentară pentru românii care își iau concediu medical în acest an.
Este posibil ca decizia să fie adoptată tot printr-o ordonanță de urgență și să se concentreze exclusiv pe concediile medicale pentru afecțiuni grave sau cele legate de îngrijirea copilului.
Eliminarea impozitului de 10% pe concediul medical, votată în Senat
Concret, cei aflați în concediu medical vor fi supuși unei taxe de 10% din indemnizația primită în această perioadă. Totul cu excepția celor care se află în concediu ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.
În acest context, senatoarea Nicoleta Pauliuc a exprimat sprijinul pentru amendamentul propus și votat de către membrii ambelor comisii în cadrul ședinței.
Impozitul este calculat în funcție de suma totală a salariului brut specificată în contractul de muncă, depusă de către angajator.
Această taxă suplimentară a fost impusă de Guvernul Ciolacu la sfârșitul anului precedent, prin intermediul unei ordonanțe de urgență.
Impozitarea concediilor medicale nu va crește semnificativ încasările bugetare
În timpul dezbaterii „Cancerele în rândul femeilor - direcții de acțiune pentru îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului precoce și a accesului timpuriu la tratament” prilejuite de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, senatoarea Nicoleta Pauliuc a declarat că impozitul pe concediul medical de 10% nu e de natură să crească semnificativ încasările la bugetul de stat.
„Dacă sunt concedii medicale false, sunt instituții ale statului care trebuie să rezolve situația. Introducerea acestei taxări paușale poate avea efecte negative asupra stării de sănătate a populației.
Bolnavii au nevoie să se îngrijească de starea lor de sănătate, nu să se gândească și la acest tip de impozitare a suferinței lor.
Nu putem accepta ca în momentul în care unpacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat.
Din punctul meu de vedere, şi partea financiară, dar şi aspectul psihologic, sunt foarte importante în susținerea acestei decizii în favoarea pacienților români”, a declarat senatoarea, potrivit senat.ro.