Concediul medical. Cum este afectată indemnizația de creșterea salariului minim

Concediul medical. Sursa foto: Arhiva EVZ

În contextul recentei creșteri a salariului minim pe economie, impactul va fi resimțit și asupra indemnizațiilor de concediu medical. Aeastă ajustare este generată automat, întrucât această limită este direct legată de salariul minim (înmulțit cu 12).

Concediul medical. Cum este afectată indemnizația de creșterea salariului minim

Creșterea salariului minim generează automat o ajustare a limitei maxime pentru calculul indemnizațiilor, deoarece această limită este direct legată de salariul minim (înmulțit cu 12). Cu toate acestea, în cazul concediilor medicale în curs, angajații plătiți la salariul minim nu observă o schimbare semnificativă în cuantumul indemnizației lor.

Această dinamică subliniază complexitatea impactului creșterii salariului minim asupra beneficiilor sociale, necesitând o analiză detaliată a modului în care ajustările legislative influențează compensațiile în caz de concediu medical.

Creșterea salariului, chiar dacă este impusă printr-un act normativ, nu poate avea efect în cazul în care contractul de muncă este suspendat și angajatul lipsește, potrivit avocat.net. Conform Codului muncii, suspendarea contractului individual de muncă implică oprirea prestării muncii de către salariat și a plății drepturilor salariale de către angajator.

Indemnizație. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Concediul medical nu se înregistrează în Revisal

Unul dintre motivele de suspendare de drept a contractului de muncă este incapacitatea temporară de muncă, cunoscută sub denumirea de concediu medical. Conform prevederilor OUG nr. 158/2005, aceasta se referă la perioadele de concediu medical pentru incapacitate temporară cauzată de boli obișnuite sau accidente survenite în afara locului de muncă. Este important de menționat că, în ciuda suspendării contractului de muncă, concediul medical nu este înregistrat în Revisal.

Atunci când un angajat intră în concediu medical și este plătit la nivelul salariului minim brut pe economie, apare adesea întrebarea despre modul în care se gestionează majorarea salariului. Majorarea salarială efectivă are loc doar după încheierea perioadei de suspendare a contractului de muncă.

Cuantumul indemnizației diferă în funcție de problema medicală

În ceea ce privește cuantumul indemnizației, acesta variază în funcție de natura problemei medicale, mai precizează sursa citată.

Conform OUG nr. 158/2005, se aplică procente cuprinse între 75% și 100% asupra unei baze de calcul determinate. Pentru salariați, această bază de calcul se stabilește ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale stagiului de asigurare, până la limita de 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă. Deoarece indemnizația se calculează pe o medie a veniturilor, chiar dacă majorarea salariului minim ar fi intervenit înainte de concediul medical, aceasta nu poate crește în aceeași proporție cu salariul, datorită modului de calcul al bazei de indemnizație.

Însă, creșterea salariului minim brut garantat în plată are un impact asupra indemnizațiilor de concediu medical - baza de calcul pentru acestea este limitată la 12 salarii minime brute pe țară lunar, ceea ce înseamnă că majorarea salariului minim va crește implicit și plafonul prevăzut de lege în acest sens. Conform informațiilor furnizate de Deloitte România, acest lucru înseamnă că salariații pot primi o indemnizație de concediu medical de până la 44.400 de lei lunar (brut), în creștere față de plafonul anterior de 39.600 de lei lunar.