Se anunță un val de concedieri și restructurări în multinaționale. Mii de români vor rămâne fără locuri de muncă deoarece costurile cu producția, scăderea cererii și incertitudinile economice la nivel mondial duc la luarea acestor măsuri drastice.
Concedieri și restructurări în multinaționalele din România
Printre companiile afectate se numără Schaeffler, AkzoNobel și Thyssenkrupp, care vor face concedieri în diferite sectoare, cum ar fi auto, textile, construcții și metalurgie. Aceste măsuri au repercursiuni asupra României, deoarece angajații sunt români și vor rămâne fără locuri de muncă.
Grupul german Schaeffler, unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume și unul dintre cei mai mari angajatori din România, își trimite anagajații acasă. O parte dintre angajații din localitatea Cristian, de lângă Brașov, au intrat deja în șomaj tehnic încă din luna septembrie.
Reprezentanții Schaeffler România au declarat că „În contextul provocărilor globale de pe piață care afectează diverse sectoare, a fost nevoită să implementeze măsuri temporare, inclusiv șomaj tehnic”.
Sunt probleme și în domeniul confecțiilor
Producătorul olandez de vopsele AkzoNobel a anunțat, de asemenea concedieri cu scopul de a reduce costurile. În jur de 2000 de angajați urmează să rămână fără locuri de muncă până la sfârșitul anului viitor. Reamintim că AkzoNobel deține la noi două facilități de producție: Popești Leordeni și Tunari.
Compania Thyssenkrupp are în plan restructurarea posturilor printre cei 27.000 de muncitori siderurgici. „Sunt necesare aceste reduceri dure. Trebuie să devenim mai profitabili”, a declarat Dennis Grimm, purtător de cuvânt al consiliului executiv al Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE).
Habitex, producătorul de confecții din Belgia, are în România trei firme și a concediat deja majoritatea angajaţilor. Potrivit surselor, motivul principalul ar fi scăderea semnificativă a comenzilor.
Concedieri la nivel global cu efecte pe piețelor locale
Victor Iancu, lider al departamentului de Strategie al companiei de consultanță EY, a declarat că economia mondială trece astăzi prin niște transformări mari. Multe companii experimentează noi tehnologii sau strategii, iar România este afectată de aceste decizii, chiar dacă nu este principala țintă, motiv pentru care se trece la concedieri
Germania, mai spune el, este principalul partener comercial al României. Provocările pe care economia germană le-a înregistrat în ultimul timp au un efect indirect și asupra piețelor locale.
Și chiar dacă țara noastră a fost considerată o destinație ieftină și eficientă pentru producție, creșterea costurilor cu forța de muncă și presiunile economice globale încep să afecteze acest avantaj, a concluzionat Victor Iancu, potrivit România TV.