Peste 800 de angajați ai capnomanției Damen Shipyards vor fi concediați.
În plină pandemie, ca urmare a primelor restricții introduse România, constructorul olandez de nave a trimis jumătate dintre angajații șantierului naval din Galați în concediu de odihnă sau șomaj tehnic. După mai multe luni în care activitatea a fost sistată, Damen a decis să concedieze aproximativ 870 de angajați.
Decizia companiei a fost luată în contextul în care, în ultimele luni, au fost înregistrate pierderi semnificative.
Damen, statul Român și scandalul corvetelor
În urmă cu un an, Damen a pierdut contractual pentru construirea celor patru corvete destinate Forțelor Navale în fața francezilor de la Naval Group.
Ulterior, grupul olandez Damen a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), continuând un litigiu iniţiat anterior de Fincantieri, şi, în paralel, a sesizat Curtea de Apel Bucureşti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.
„Decizia Damen vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale.
În loc să fie suspendată licitaţia până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitaţia ridică şi mai multe suspiciuni, incertitudini şi controverse care au impact asupra reputaţiei României şi asupra programelor de achiziţii publice atât în ţară, cât şi în străinătate. Acţiunile noastre vin în contextul în care autorităţile nu au reuşit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitaţie”, precizează sursa citată.
Compania a suspectat faptul că s-ar fi scurs informaţii clasificate, inclusiv cu privire la elemente din ofertele financiare.
În urmă cu 3 saăptămâni, Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv cererea companiei olandeze Damen de anulare a procedurii de atribuire a contractului de 1,6 miliarde euro pentru construcţia corvetelor militare multifuncţionale, contract câştigat de asocierea Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa.
Curtea de Apel a respins ca nefondat recursul introdus de Damen şi a menţinut o decizie a Tribunalului Bucureşti din octombrie 2019.
„Respinge recursul, ca nefondat. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016, ca inadmisibilă. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei de neconstituţionalitate. Definitivă, în rest”, se arată în decizia CAB.
Într-un comunicat transmis marţi, compania Damen spune că a primit cu „dezamăgire” decizia instanţei, pe care însă o respectă.
„Damen a primit decizia Curţii de Apel Bucureşti ca urmare a apelului formulat în instanţă în ceea ce priveşte rezultatul Programului de înzestrare esenţial Corvetă multifuncţională. Pe tot parcursul procedurii, Damen a urmărit principiile unui proces echitabil dorindu-şi transparenţă, condiţii de concurenţă corecte şi clarificări cu privire la licitaţie, pe care am sperat ca instanţa să le ofere în motivarea sa. În acest sens, deşi cu dezamăgire, am primit cu respect decizia Curţii de Apel Bucureşti”, declară reprezentanţii Damen.
Pe de altă parte, compania olandeză spune că va căuta în continuare „o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informaţii clasificate şi a controverselor nefondate din media”.
„După anunţul deciziei, Damen reiterează că acţiunile noastre au fost în spiritul consolidării statului de drept şi a procedurilor de licitaţie şi vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informaţii clasificate şi a controverselor nefondate din media. Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitaţie publică afectează reputaţia programelor de achiziţii din România, atât în ţară, cât şi în străinătate şi este o consecinţă îngrijorătoare”, afirmă compania.
Damen precizează că a cerut în instanţă să aibă acces la documentele ofertelor de licitaţie, însă cererea sa a fost respinsă de judecători, acest lucru „obligând” compania să înceapă „noi demersuri în justiţie pentru rezolvarea acestor aspecte”.