Animalele reușesc să se adapteze la schimbările de anotimp prin „învârtirea” unui „comutator biologic” din creierul lor, care le ajută să facă schimbări precum creșterea unui strat de blană care să le țină cald pe timpul iernii, relevă un studiu citat de Daily Mail.
Ceasul biologic al organismului este responsabil de programarea ciclurilor în nivelurile hormonale, care afectează senzații precum somnul și foamea - dar acestea pot fi afectate de genetică. Cercetătorii de la Edinburgh și Manchester au dezvăluit că modificările sunt controlate de glanda hipofizară, ca răspuns la durata zilei.
Acest lucru determină activarea diferitelor gene în funcție de perioada anului și, de asemenea, ajută la controlarea altor comportamente vitale, cum ar fi ciclurile de reproducere. Deși echipa a studiat oile, descoperirile sale pot contribui la explicarea unor cicluri similare la alte animale, inclusiv păsări, mamifere și reptile.
„Cronometrul genetic de schimbare pe care l-am identificat este esențial pentru funcții precum fertilitatea, în perioada în care oile trec de la iarnă la vară”, spune biologul animal Andrew Loudon de la Universitatea din Manchester.
Loudon și colegii săi au studiat hipofiza - o glandă aflată la baza creierului, care joacă un rol major în reglarea funcțiilor corporale, în cazul oilor care se confruntă artificial sau nu cu diverse lungimi ale zilei.
Armata SUA vrea să folosească semnalele electrice ale creierului uman pentru a învinge
EXISTĂ un „al doilea CREIER” în ORGANISMUL uman. Misterul care a ÎNCURCAT CERCETĂTORII timp de GENERAȚII a fost REZOLVAT. Ne AFECTEAZĂ ZILNIC!
Cercetatorii au analizat, de asemenea, activitatea genelor din țesutul creierului ovinelor, pentru a determina modul in care apar diferite procese biologice ca reacție la anotimpuri.
Și au descoperit că glanda hipofiză a oilor activează unul dintre cele două mecanisme biologice posibile, în funcție de durata zilei. Vara, de exemplu - când nopțile sunt lungi - glanda eliberează hormoni care provoacă o cascadă de activittate a genelor, care duce la caracteristici biologice mai potrivite pentru anotimp, cum ar fi reglarea temperaturii. Când zilele încep să se micșoreze, „comutatorul” biologic este acționat - eliminând hormoni care declanșează procesele biologice necesare iernii, inclusiv creșterea unui strat de blană care să țină de cald.