Comunitatea științifică e în alertă. Pericolul stă să iasă de sub gheață

Comunitatea științifică e în alertă. Pericolul stă să iasă de sub gheață

Valul de căldură din Siberia, alături de o topire timpurie a gheţii din Groenlanda, readuc în actualitate îngrijorările comunităţii ştiinţifice Regiunea arctică este în mare pericol.

Începutul sezonului de topire din Groenlanda - definit drept momentul în care acest fenomen cuprinde cel puţin 5% din calota glaciară - a început mai devreme cu două săptămâni, anul acesta. Acesta a fost înregistrat la data de 13 mai, potrivit Institutului Meteorologic Danez (Danmarks Meteorologiske Institut - DMI). Și în 2019, sezonul de topire a debutat mai repede, mai exact la 30 aprilie, însă un început precoce ca cel din acest an rămâne o sursă de îngrijorare, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Concret, oamenii de știință spun că Groenlanda va intra în aşa-numitul sezon de ”ablaţie”. Căderile de zăpadă nu vor mai compensa topirea, ceea ce va duce la o reducere generală a calotei glaciare. Aceasta are deja un nivel deja firav de gheaţă, din cauza cantităţilor reduse de ninsoare din timpul iernii. Peste toate, cercetătorii DMI au semnalat un val de căldură record în vestul Siberiei, în luna mai. Așa de cald nu a mai fost în ultimii 60 de  ani, arată cercetătorii.

Pe de altă parte, regiunea a înfruntat mai multe valuri de căldură în ultima decadă. Pericolul este că topirea gheții va lăsa în atmosferă cantităţi imense de gaze cu efect de seră prinse sub permafrost. În plus, gheaţa care se topeşte în această regiune a lumii a contribuit la creşterea cu un centimetru a nivelului mărilor după anul 2002.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un raport publicat în aprilie în jurnalul ştiinţifici The Cryosphere, cercetătorii au relevat că în 2019 topirea din Groenlanda a reprezentat 40% din creşterea nivelului apelor. Temperaturile medii din regiunea arctică au crescut cu două grade de la mijlocul secolului al XIX-lea, de două ori mai mult decât media globală.

Sursa: Agerpres.ro