Editura Evenimentul si Capital

COMUNIŞTII sperau, în secret, să nu se mai întoarcă. Povestea de viaţă a Reginei Ana a ROMÂNIEI | VIDEO

Autor: | | 0 Comentarii | 2433 Vizualizari

Regina Ana a României împlineşte astăzi vârsta de 91 de ani.

Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscută şi sub apelativul Regina Ana, prenume complet Anne Antoinette Françoise Charlotte) este strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) şi Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) şi nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

În 1923, la Paris, se năştea Principesa Ana de Bourbon-Parma, fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei. De mică a îndrăgit geografia şi istoria. La vârsta de 17 ani, Principesa Ana şi-a urmat părinţii în refugiu în SUA, iar acolo au trăit la limita sărăciei. A ajuns la New York în toamna anului 1940, s-a înscris la un curs de artă în anul 1941 şi s-a angajat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s.

Înrolată ca voluntar

În septembrie 1943 s-a înrolat în Armata Franceză. Îşi petrece tinereţea pe front. Ca şi fraţii şi tatăl său, Principesa Ana a fost înrolată ca voluntar în cel de-al Doilea Război Mondial, timp de aproape doi ani şi jumatate. A avut mai întâi gradul de caporal, apoi a avansat la gradul de locotenent şi a primit „Crucea de Război” a Franţei. „La început am condus o ambulanţă. Era o muncă foarte grea pentru că vedeai atât de multă suferinţă.

După asta m-au mutat şi am devenit şoferul comandantului. Făceam curierat”, avea să declare Regina într-un interviu acordat TVR în anul 2008. „Până mâine mai e!” „Trăieşte fiecare zi! Nu te gândi la ziua de mâine! "Până mâine mai e!”...Aceasta este deviza Reginei Ana a României, care mai spunea: „Nu ştiu ce înseamnă să ai sânge albastru. Ştie doar că pe o doamnă adevărată o recunoşti imediat, pentru că e modestă. Din păcate, istoria e plină de regi şi regine arogante...”. Departe de a fi arogantă, Regina a dovedit de-a lungul timpului că poate fi Alteţă şi prin prezenţa discretă.

„Era amuzant”

În noiembrie 1947, Regele Mihai pleca la Londra pentru a asista la nunta verişoarei sale, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Comuniştii sperau, în secret, să nu se mai întoarcă... Ca un fapt inedit, premierul Winston Churchill i-ar fi spus Regelui să nu se lase păcălit de comunişti. După nunta Reginei Elisabeta, Regele Mihai a fost invitat la o recepţie de către Marele Duce Jean de Luxemburg la celebrul Hotel Claridge’s. „Momentul decisiv” era relatat chiar de către Regina Ana într-un interviu: „Când am ajuns, am urcat la apartamentul unde ştiam că e mama. Intrând, am văzut-o pe regina Elena, pe ducesa de Aosta, sora ei şi pe mama. Iar de vorbă cu ele, în picioare, era un tînăr în uniformă... Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele ca un soldat! M-am simţit atît de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat...”.

L-a refuzat Această întâlnire a însemnat pentru cei doi dragoste la prima vedere, după cum aveau să mărturisească mai târziu. La sfârşitul recepţiei, Regele i-a cerut mâna Principesei, care l-a refuzat! După „prima vedere”, „am mers la cinema împreună, pentru că Regele nu ştia cum se stă la coadă la cinematograf, cum se plăteşte. Fratele meu Michel şi cu mine l-am învăţat cum se trăieşte simplu, nu într-un palat. Aşa a aflat cum se stă la coadă, cum se plăteşte la un magazin, cum se cumpără bilete la cinema. Era amuzant. Nu ştia nici cum se plăteşte taxiul!”, îşi reamintea Regina Ana. Regele, Regina Mamă şi Principesa Ana aveau să plece apoi la Lausanne, dar înainte de a pleca spre Bucureşti, Ana i-a spus lui Mihai că acceptă cererea în căsătorie. Premierul României de atunci, dr.Petru Groza a fost informat imediat şi i s-a cerut aprobarea pentru căsătorie. Groza a spus însă că „în situaţia actuală este cu neputinţă”!

Căsătorie cu probleme

Nimeni nu dorea să organizeze nunta Între timp, Regele se întorcea la Bucureşti...De Crăciun, Regele Mihai şi Regina Mamă au plecat la Sinaia, la Peleş. La 29 decembrie 1947, Petru Groza a telefonat, rugîndu-l pe Rege să vină la Bucureşti pentru „o chestiune de familie”. A doua zi, la Palatul Elisabeta, Regele aştepta din partea lui Petru Groza veşti bune privind căsătoria. Numai că Petru Groza îl minţise pe Suveran. Primul ministru a venit la Palat însoţit de Gheorghe Gheorghiu Dej. A urmat abdicarea. Câteva zile mai tîrziu, Regele şi Regina Mamă însoţiţi doar de câţiva colaboratori plecau din România. Au stat o perioadă la Hotelul Beau Rivage din Lausanne, Elveţia, Regele a mers într-un turneu în America, se gândea la nuntă, dar degeaba: nici o ţară nu dorea să se implice în organizarea nunţii! Nici măcar Danemarca, ţara de origine a Principesei Ana. Regele Paul al Greciei, fratele Reginei Mamă Elena, s-a oferit imediat să organizeze nunta.

Regele Mihai urma să se căsătorească ortodox, aşa cum cerea Constituţia din 1923, Grecia fiind ţară ortodoxă. Astfel, la 10 iunie 1948 a avut loc nunta Regelui Mihai I cu Principesa Ana. Pentru luna de miere la dispoziţia tinerilor a fost pusă reşedinţa regală de vară, aflată în apropiere de Atena.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI