Evenimentul Zilei > International > Comuniştii şi rusofilii i-au atacat pe unionişti la un miting din oraşul moldovean Bălţi. O ziaristă, internată în spital
Comuniştii şi rusofilii i-au atacat pe unionişti la un miting din oraşul moldovean Bălţi. O ziaristă, internată în spital

Comuniştii şi rusofilii i-au atacat pe unionişti la un miting din oraşul moldovean Bălţi. O ziaristă, internată în spital

Participanţii la un Marş al Unirii au fost atacaţi astăzi, la Bălţi, capitala de nord a Republicii Moldova, de contramanifestanţi, majoritatea susţinători ai comuniştilor, autorităţile interzicând în cele din urmă acţiunea unioniştilor, deşi organizatorii primiseră autorizaţia pentru această manifestaţie. O ziaristă a fost internată după ce a fost lovită în cap de una din pietre, transmite Agerpres.

Peste 500 de unionişti se adunaseră duminică, în centrul oraşului Bălţi, controlat de comunişti şi rusofili, cu steaguri tricolore şi mesaje patriotice. Scopul acestui marş, pe lângă cel de promovare a ideii unioniste, era de a atrage atenţia asupra încercărilor Partidului Comuniştilor de a destabiliza Republica Moldova prin tentative de desprindere administrativă după modelul regiunii transnistrene, au precizat membrii Platformei Civice Acţiunea 2012, organizatorii acţiunii.

Pentru a împiedica desfăşurarea acestui marş în capitala de nord a Republicii Moldova, sute de opozanţi din Partidul Comuniştilor, din Liga Tineretului Rus şi simpatizanţi ai Patrioţilor Moldovei, s-au deplasat în oraşul Bălţi. A fost prezent şi başcanul regiunii autonome Găgăuzia, Mihail Formuzal, împreună cu mai mulţi tineri, potrivit Unimedia.md.

Protestele au început în jurul orei 13,00. Poliţia a făcut cordoane între contramanifestanţi şi organizatorii marşului. Simpatizanţii comuniştilor, mulţi dintre ei în stare de ebrietate, după cum relatează agenţia Unimedia, şi membri ai Ligii Tineretului Rus au început să arunce cu pietre, roşii şi ouă în unionişti, dar şi în poliţişti. Încercarea contramanifestanţilor de a ajunge la unionişti s-a transformat în violenţe, poliţiştii ţinând cu greu piept atacatorilor.

În contextul acestor violenţe, autorităţile oraşului Bălţi au anulat autorizaţia pe care organizatorii marşului unionist o primiseră de la judecătoria locală pentru această acţiune, astfel încât desfăşurarea marşului a fost interzisă.

Potrivit ultimelor informaţii furnizate de agenţia Unimedia, organizatorii marşului au părăsit oraşul Bălţi, sub protecţia poliţiştilor.
Victoria Ocară, reporter Jurnal TV, care acoperea evenimentele de astăzi din oraşul Bălţi, a fost rănită de o piatră aruncată din mulţime, ea fiind în prezent internată la spital cu plagă la cap.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.