Comuniştii pierd alegerile, dar câştigă un lider

Comuniştii pierd alegerile, dar câştigă un lider

Deşi învins, Igor Dodon şi-a consolidat poziţia în partid, susţin analiştii contactaţi de EVZ. El nu mai are însă nicio şansă să întoarcă rezultatul.

Comuniştii nu au niciun spaţiu de manevră din punct de vedere legal pentru a răsturna rezultatul alegerilor pentru primăria Chişinăului şi ar trebui să se resemneze în faţa înfrângerii suferite, au comentat, pentru EVZ, analiştii politici moldoveni.

Reacţia acestora vine după ce Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a avertizat ieri că va contesta rezultatul scrutinului organizat duminică. "Nu recunoaştem înfrângerea din cauza încălcărilor şi fraudelor care au avut loc. Vom utiliza toate metodele legale pentru a apăra votul acordat candidatului PCRM", a subliniat acesta.

Dodon a susţinut că fraudele au fost comise prin crearea de liste suplimentare şi prin introducerea pe listele de vot a unor persoane decedate, nereguli fiind sesizate chiar şi la numărarea voturilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victorie previzibilă

"Acestea sunt pure speculaţii pentru că nu s-au consemnat ilegalităţi grave la urne. Nici observatorii partidelor şi nici cei independenţi nu au semnalat abateri care să deturneze voturile. Nu au deci niciun motiv să conteste rezultatul alegerilor", a declarat pentru EVZ analistul politic Petru Bogatu.

El susţine că victoria lui Dorin Chirtoacă era orecum previzibilă. "Din punct de vedere aritmetic, Chirtoacă a avut mai multe şanse de reuşită. Mai întâi de toate, am avut la acest tur secund o rată de participare la vot de 60 la sută, cum demult nu am mai văzut la alegerile din Republica Moldova, care l-a favorizat clar pe primarul în exerciţiu. Chirtoacă a avut clar parte de un vot preponderent etnic, românesc", a adăugat Bogatu.

"Pe de altă parte, Dodon îşi consumase încă din primul tur aproape toate resursele umane şi logistice şi era de aşteptat ca în turul doi să aibă o prestaţie mai slabă", a mai comentat el.

Nici analistul Nicolae Negru nu vede o finalitate a demersului comuniştilor de a contesta rezultatul. "Nu sunt conduşi de raţiune. În condiţiile în care alegerile au fost libere şi nimeni nu a zis nimic de probe care să ateste nereguli grave, nu văd cum ar mai putea întoarce rezultatul", a apreciat analistul moldovean.

Ambii analişti sunt de acord că înfrângerea suferită de comunişti la Chişinău va avea repercusiuni în interiorul partidului. "Cel mai probabil Igor Dodon va fi considerat ţapul ispăşitor de acel nucleu radical din PCRM care nu l-a agreat niciodată. Asta pentru că Dodon s-a distanţat în campania electorală de partid, a pozat în candidatul modern, care nu este ideologizat. A dus de altfel o campanie dură şi bine articulată, cu sprijinul Moscovei", a comentat Petru Bogatu.

Nu este exclusă nicio scindare a formaţiunii comuniste, mai apreciază analistul. "Dodon are acum şansa de a-şi lansa propriul proiect politic, mai ales că Rusia vede actualul PCRM ca pe un partid senil, depăşit politic", a adăugat acesta.

Un succes intern

Nicolae Negru este parţial de aceeaşi părere. "Cel mai probabil, Dodon va încerca să capitalizeze acest succes pe plan intern, pentru că este un succes ţinând cont de prestaţia slabă a partidului în alegerile locale la nivel naţional. Dar nu cred că el va merge atât de departe încât să rupă PCRM în două pentru că, până la urmă, interesul Moscovei este să păstreze intactă forma ţiunea comunistă", a conchis Negru. "Igor Dodon are acum şansa de a-şi lansa propriul proiect politic mai ales că Moscova vede PCRM ca pe un partid senil“ PETRU BOGATU, analist politic