Ziua când comuniștii au izgonit mii de călugări din mănăstiri. Prigoana credincioșilor printr-un decret-lege care a fost în vigoare până după Revoluție!
- Alecu Racoviceanu
- 27 aprilie 2019, 11:46
În momente cum e acesta, al celei mai mari sărbători creștine, e important să ne amintim de momentele crunte prin care a trecut Biserica Ortodoxă Română în lupta ei cu statul comunist.
Un punct de răscruce a fost în anii 1958-1959 când mănăstirile au fost golite de călugări. Acest lucru a fost posibil prin două măsuri cu putere de lege. Prima a fost un Regulament adoptat de Departamentul Cultelor, un organism pe care statul îl înființase și îl ”dotase” cu asemenea puteri încât era, din punct de vedere administrativ, noul ”dumnezeu” al tuturor cultelor religioase.
A doua măsură, decretul 410/1959, dat de prezidiul Marii Adunări Naționale, a fost în vigoare până în 1991, când s-a adoptat noua Constituție!
Pentru pomenirea efectelor acestor două lovituri date creștinismului de autoritățile din România apelez la arhiva ziarului ”Lumina”, la ediția din 28 octombrie 2009, când se împlineau 50 de ani de la teribilele evenimente:
”Până la Decretul 410 au fost o serie de alte măsuri administrative aplicate „la sugestia“ autorităţilor comuniste. La sfârşitul anului 1958, Departamentul Cultelor a elaborat un nou regulament al mănăstirilor în care, printre altele, se prevedea că se exclud de la intrarea în monahism următoarele categorii de persoane: persoane minore, persoane care nu au minimum şapte clase elementare, persoanele care au săvârşit abateri de la regulile monahale, cele care au suferit condamnări de drept comun, „elemente contrarevoluţionare“, precum şi cei cunoscuţi cu „manifestări duşmănoase“ la adresa regimului comunist.
Cu ocazia şedinţei Sf. Sinod al BOR din 15 decembrie 1958, Dumitru Dogaru, secretarul general al Departamentului cultelor, a comunicat prevederile noului regulament, cerând ca acestea să fie asumate şi puse în aplicare.
În faţa presiunilor autorităţilor, ierarhii s-au declarat „în principiu de acord“ cu aceste măsuri. Însă, această atitudine a fost de fapt o amânare pentru a se căuta soluţii de rezolvare a problemei. Documentele Securităţii consemnează opoziţia a numeroşi ierarhi faţă de prevederile acestui plan. Din acest motiv, regulamentul a intrat în vigoare abia din 4 aprilie 1959, „tacit“.
Citește mai departe, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro
În numărul 15 al Evenimentului Istoric puteți citi multe materiale interesante:
- Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
- Cine a fost ”condeiul din umbră” la redactarea cărții ”Orizonturi Roșii”, a generalului Ioan Mihai Pacepa,
- Masacrarea familiei Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei a fost făcută de un comando format din maghiari. Unul dintre ei va deveni, culmea, un simbol al luptei împotriva comunismului,
- Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
- O parte din articole le puteți citi pe site-ul www.evenimentulistoric.ro