Comuna din Olt care stă pe o comoară: E colosal ce zace în pământ

Comuna din Olt care stă pe o comoară: E colosal ce zace în pământComuna Verguleasa. Sursa foto: Wikipedia

Comuna din Olt ascunde o veritabilă comoară. Sub solul ei a fost descoperit cel mai mare zăcământ imens de țiței din ultimele decenii, iar localnicii speră să beneficieze de o sondă pe proprietățile lor.

Comuna Verguleasa deține o adevărată comoară

Comuna Verguleasa este situată în județul Olt și cuprinde satele Căzănești, Cucueți, Dumitrești, Poganu, Valea Fetei, Vânești și Verguleasa.  Totul a început în primăvara anului 2023, când în zona comunei a fost identificată o cantitate semnificativă de zăcăminte de țiței.

De la acea vreme, s-a estimat că această descoperire va avea un impact major asupra dezvoltării economice a regiunii și se pare că acest lucru se întâmplă. Comoara a atras atenția celor de la OMV Petrom, iar localnicii își pun speranțele în venituri suplimentare și în oportunități de dezvoltare.

E colosal zăcământul care zace în solul comunei

Se pare că zăcământul de țiței găsit în această regiune este printre cele mai mari descoperiri. Chiar și primarul a confirmat că localitatea se află pe o veritabilă comoară.

Comuna Verguleasa

Comuna Verguleasa. Sursa foto: Facebook

„E colosal zăcământul. Asta înseamnă că își vor extinde cu siguranță sectorul de producție. Vă imaginați că și pentru noi este un câștig. La momentul ăsta OMV Petrom nu este mare contribuabil, ei au vreo trei-patru parcuri și câteva sonde pe raza localității noastre, care nu înseamnă mare lucru, doar impozitul pe imobile. Cotele defalcate din impozitul pe profit și TVA se duc unde au punctul de lucru, la Cungrea. Un punct de lucru la Verguleasa va aduce venituri la bugetul comunei”, a declarat primarul PSD Valentin Piciu.

Localnici din comuna Verguleasa abia așteptă exploatarea zăcământului

Locuitorii care dețin terenuri în zonele unde vor fi amenajate drumuri de sondă și careuri de sondă vor primi despăgubiri, speră primarul.

„Oricine se roagă, la momentul ăsta, să-i pice o sondă pe teren”, a declarat primarul

Beneficiile exploatării în comunitatea locală sunt evidente: crearea de locuri de muncă, reabilitarea drumurilor de exploatare locală, despăgubiri substanțiale pentru cetățeni și taxe care vor fi direcționate către bugetul local. Primarul a menționat că, în timpul prospecțiilor, inginerii companiei au discutat despre posibilitatea instalării a 49 de sonde la Verguleasa, în cazul în care zăcământul va fi confirmat.

Există, desigur, și păreri care susțin că noua descoperire nu va aduce doar beneficii. „O să mai fie deranjul, probabil, cu deplasarea cu utilaje grele prin zonă. Mai sunt cetățeni care au și câte o remarcă de genul acesta”, a explicat primarul, potrivit adevarul.ro.