Comportamentul te poate exclude din echipă

Specialiştii îţi recomandă să ai grijă la felul în care te porţi la serviciu, dacă nu vrei să fii izolat de colegi sau, şi mai rău, să-ţi pierzi postul.

Dacă vrei să ai o relaţie foarte bună cu cei din echipa ta, trebuie să înveţi cum să te comporţi la locul de muncă. De exemplu, dacă eşti o persoană care lansează zvonuri, colegilor nu o să le mai placă să-şi mai petreacă timpul în compania ta.

„Trebuie să încerci să te controlezi şi să nu mai spui lucruri urâte şi mai ales false despre cei cu care lucrezi. Păstrează pentru tine comentariile răutăcioase şi spune ceva despre o persoană doar dacă este de bine“, recomandă Alexandra Urşeanu, account executive al Hart Human Resource Consulting. Nu fi „Gică contra“!

Un astfel de om, mereu sceptic, care tot timpul are ceva de spus împotrivă şi pe care nimeni şi nimic nu-l poate mulţumi, „reuşeşte“ să demotiveze întreaga echipă.

„Am avut un astfel de angajat. Deşi am încercat să-l facem să se corecteze, nu am reuşit. Dimpotrivă, mai mulţi angajaţi au preluat din atitudinea lui. Am decis că, dacă nu vreau să-mi pierd mai mulţi oameni, trebuie să renunţ la el“, povesteşte Cristina Fedorovici, senior consultant al Advice Human Resources din Bucureşti.

Vorbeşte atunci când trebuie

Eşti o persoană care are ceva de spus tot timpul, chiar dacă nu este neapărat un subiect despre care să ştii foarte multe lucruri? Ai câte o idee pe care ţii să ţi-o exprimi, indiferent despre ce este vorba? În curând, colegii vor evita să mai discute cu tine.

„Persoanele de acest gen caută atenţie şi vor să se afle în «lumina reflectoarelor ». Fac «chetă de afecţiune» cu orice preţ“, consideră Alexandra Urşeanu. Dacă te regăseşti în acest tip de comportament, este indicat să înveţi să respecţi munca oamenilor de lângă tine şi să nu te mai bagi în lucrurile care nu te privesc.

Pe de altă parte, sunt şi persoane care nu au nimic de spus nici măcar atunci când li se adresează o întrebare. „Dacă nu comunici suficient şi nu-ţi exprimi clar ideile, vor apărea incidente“, este de părere consultantul în carieră Eduard Ezeanu. Soluţia este să ai un stil constructiv de comunicare, de preferat deschis, fără jigniri.

În cazul în care nu te preocupă proiectele la care trebuie să munceşti împreună cu cei din departamentul tău, colegii vor deveni nemulţumiţi.

„Trebuie să încerci să contribui şi tu cu ceva atunci când un proiect cere lucrul în echipă“, spune specialista Alexandra Urşeanu.