Complot la Vatican: O falangă de cardinali vrea să-l alunge pe Papă!
- Radu Pădure
- 15 martie 2017, 00:00
Ruptura dintre clericii conservatori și cei liberali este tot mai adâncă, iar Papa nu face altceva decât să ațâțe tensiunile dintre tabere
În prima sâmbătă din februarie, cetățenii Romei și-au descoperit orașul înțesat cu afișe ciudate înfățișând un Papă încruntat. Dedesubt scria: „Ah, Francisc, te-ai amestecat în Congregații, ai îndepărtat preoți, ai decapitat Ordinul de Malta și pe Franciscanii Imaculatei, i-ai ignorat pe cardinali... unde îți este mila?”
Referirea la milă era un sarcasm pe care orice catolic îl înțelege, scrie „The Spectator”. Francisc tocmai încheiase „Anul Milei”, în care le ceruse bisericilor să se apropie de păcătoși într-un spirit de iertare totală. În același an, pontiful argentinian a continuat săși zdrobească fără milă criticii. I-a îndepărtat pe liderii Franciscanilor Imaculatei, pentru simpatiile lor tradiționaliste. I-a exclus pe liderii clericali care au cârtit împotriva planurilor sale de a permite catolicilor divorțați și recăsătoriți să primească Sfânta Împărtășanie. Iar la sfârșitul Anului Milei, securea papală l-a lovit pe Marele Maestru al Cavalerilor de Malta, care a apărat suveranitatea de 800 de ani a Ordinului față de Papă. Acum, Francisc a preluat controlul asupra Ordinului. Cavalerii de Malta nu mai sunt suverani.
FOTO: Unul dintre afișele sarcastice de pe zidurile Romei, care îl atacau pe Papă
Dar nu de ironiile anonime trebuie săși facă griji Papa, ci de tăcerea publică a cardinalilor și episcopilor, care la începutul ponficatului nu ratau nici o ocazie să-i arate sprijinul.
Tăcerea lor este de rău augur deoarece vine pe fondul informațiilor că influenți cardinali complotează împotriva lui Francisc, scrie revista britanică. Motivul: teama că integritatea și autoritatea Papalității sunt în pericol.
Nota de subsol care provoacă schisma
Totul se învârte în jurul dreptului de a se împărtăși al persoanelor divorțate și recăsătorite. Biserica Catolică este singura care ia literal pasajele din Biblie în care Iisus spune că divorțații recăsătoriți comit adulter. Deși, de-a lungul secolelor, Biserica și-a mai încălcat principiile, totuși învățătura a rămas neschimbată. Cel puțin până acum. În aprilie trecut, Papa Francisc a emis Amoris Laetitia (Bucuria Iubirii), un document de 200 de pagini, ca răspuns la un sinod al episcopilor din toată lumea ce respinsese orice schimbare în învățătura catolică despre recăsătorie și împărtășanie. Deși părea că le dă dreptate episcopilor, într-o notă de subsol Papa sugera că, după consultarea unui preot, cuplurile pot decide singure dacă se împărtășesc.
Câțiva cardinali și episcopi progresiști – mai ales din Germania, unde catolicismul seamănă cu protestantismul liberal - bazânduse pe această notă, au declarat că recăsătoriții pot primi împărtășania dacă așa le dictează conștiința. Spre revolta a numeroși cardinali, episcopi, preoți și avocați de drept canonic, care au afirmat că așa ceva nu se poate.
Aripa progresistă este minoritară, dar îl are de partea ei pe Papa însuși. Iar Biserica Catolică este amenințată de o schismă asemănătoare celei care sfâșie Biserica Anglicană pe tema căsătoriilor homosexuale, scrie revista britanică.
Antonio Socci, cunoscut vaticanist, prezice că rebeliunea va fi condusă de circa o duzină de cardinali din Curie. Favoritul lor pentru scaunul papal este cardinalul Pietro Parolin, un vechi diplomat, secretarul de stat al lui Francisc, un post care combină sarcinile unui premier cu cele ale unui ministru de Externe. Parolin este foarte puternic pentru că Papa i-a permis să fie. Dar, spre deosebire de Francisc, el nu are înclinație spre decizii impulsive, pe care apoi să le anuleze fără a se chinui să dea explicații, scrie „The Spectator”.
Forțarea mâinii
Papa Benedict a creat un precedent extraordinar: papii pot să se retragă, dacă vor. Dar a arunca peste bord un papă care nu vrea să plece este o provocare uriașă chiar și pentru sforarii Vaticanului. Legea canonică nu permite asta. Rămâne ceea ce Socci numește „presiunea psihologică”, adică forțarea mâinii. Mai mulți cardinali cred că asta i s-a întâmplat și Papei Benedict XVI, deși papa emeritus insistă că decizia de a demisiona a luat-o singur. Benedict a ajuns să urască să fie papă. Francisc, dimpotrivă, iubește atât de mult asta încât nu și-a luat nici o vacanță de când, pe 13 martie 2013, a ieșit în balconul de la San Pietro să salute mulțimea.